Изоставените деца на България

Работна среща в МТСП октомври 19, 2007

Filed under: МТСП — mogilino @ 2:27 pm

На 18. 10 се срещнахме с началник кабинета на Емилия Масларова Донка Дончева и още три експерти. Ето разказите на някои от участниците в срещата от наша страна.

Роси Букова, изпълнителен директор на Движение на българските майки

Започна се с обяснения колко работят МТСП, как не сме били прави да им се нахвърляме и как всички промени се обсъждали първо сред нациоално преставените организации. Попитаха ме дали сме такава организация и аз попитах какво означава този термин. А именно, че това е събрание от около 800 НПОта, които предварително съгласували всичко на ниво министерства, парламент и пр. И чак след това, ако всички са съгласни, се внасят предложения за промени. Аз заявих, че ние не членуваме в такова сдружение и Мери каза, че и не искаме, защото ние сме си ние, като такава организация … И като такава ние не искаме да сме в кюпа с другите, да не правим нищо и само да отчитаме дейност. Виждаме нещата, анализираме ги и казваме на когото трябва кое и как е според нас, как не бива и защо. При което бях контрирана, че ето на, кви сме ние разбираш ли, некви си доброволци, които са „на пазара“ две години и виждаш ли имаме претенции… Били ни проучили сериозно и едва ли не, кво правим ние там? При което аз и казах, че не от две, а от четири години сме при децата и че ако „доброволец“ е лоша дума, моля да го повтори. Мери й иказа, че това е нелепо като терминилогия в случая и че ни обижда – все пак говорим за деца. Както и ако продължава в тоя дух, просто си тръгваме…

После Надя директно в целта „Кажете ми има ли регистър на децата с увреждания?“ Тишина… Мълчание и никакъв отговор. Аз пък питам „А регистър на децата, излезли от домовете има ли?“ Пак мълчание …

Усетиха се, че не подходиха правилно, че ни обидиха, че се издъниха с подхода към нас. Усетиха се, е няма да е тяхната и е тябва да се снишат, защото няма да успеят да ни убедят колко сме некомпетентни.

В крайна сметка се разбрахме (искаха утре, но им обяснихме, че утре цял ден сме при бебетата в Перник и няма да го пропуснем) в понеделник да депозираме исканията от трите групи хора до всички министерства, за да могат всеки ресор да си поеме неговите неща, да инициират срещата най-късно до края на идната седмица. Да стане реалност тази среща с всички тези експерти и да се почва да се работи. Отделен е въпросът как ще се приемат нещата в парламента, дали ще се приемат….

Галин, Българска асоциация осиновени и осиновители

Ще направя малък паралел между първата и втората среща в МТСП.
Първата среща… На нея се получи това, което преполагах. В министерството знаеха, че ще бъдем чути и ще бъдем поканени. Затова бяха свикали и представители на НПО, работещи тясно с тях, от разните краища на страната. Затова бяха обявили и брифинга. Целта (която за малко не успя) бе, срещата да се превърне в един напълно безсмислен спор между нас и същите тези НПО – едно, за да се размият съществените недостатъци в работата на министерството и второ, то да се превърне в един вид арбитър и да поеме инициативата в ръцете си. Както казах, за щастие, замисълът не успя. Успяхме да канализираме дебатите и да ги насочим в работеща посока. Какво реално би могло да се каже, като положителен резултат – признание (макар и доста завоалирано), че проблеми има; че има нагласа да бъде разширен обществения дебат по проблемите, с включване на НПО, неучастващи в „номенклатурни“ комисии и съвети; и последно – беше прието решение да се търси необходимия формат на работна група за регулярни срещи – което беше едно от основните ни искания. Тук е мястото да кажа, че рационалното поведение на началник-кабинета на Масларова донякъде спомогна срещата да не се проточи до полунощ в приказки. Може би, за разлика от колегите и клакьорите, е усетила сериозността на проблема. Ролята й като домакин на втората среща донякъде доказва това мое предположение.

Минавам към втората среща. Пролича, че всеки от нас е направил за себе си изводите за предишната среща и това даде резултат. Бяхме достатъчно конкретни и аргументирани. Роси и Надя бяха гласовете на емоционалната истина, Мария и аз хладната аргументираност на фактите. Без да сме го обсъждали се получи. И даде резултат. Както пише и Роси, в началото на срещата имаше опит да бъдем въвлечени в не много почтена дискусия – как, без да сме национално представени, си позволяваме да изискваме. Домакин на срещата бе началник-кабинета й, имайки предвид дългата й политическа биография, смятам, че трябва да възприемем подобен опит спокойно.

Самата тя бързо осъзна, че това е грешна линия на поведение и че има срещу себе си хора, които знаят какво и как да отстояват. Роси, подкрепена от Мария, с право запита, кой въобще, има право да определя кои НПО имат необходимата тежест и кои не, и това, че много НПО имат национално представителство във вид на структури, далеч не означава, че вършат работа. От своя страна се постарах да напомня, че Конституцията също дава право на всеки гражданин да изисква законите да се прилагат, а когато са неработещи – да се променят. Както споменах и преди, опита на началник-кабинета си каза думата и тя разбра, че е много по-рационално да намери общ език с нас.

Стигна се до решение, трите ни организации да представят в ресорните министерства – МТСП, МЗ, МОН и МП – своите искания, предложения и препоръки. Те трябва да бъдат диференцирани в отношението си към четирите министерства. Въз основа на тези представени документи, ще бъде сформирана работна група от експерти на тези министерства и от наши представители, която работна група ще дискутира по набелязаните в документите проблеми и ще излезе с конкретни решения. В осъществяването на тези решения ще бъдат включени и министри (някой трябва все пак да даде мандат) и депутати (ще е необходимо препоръките и предложенията да бъдат придвижени в законодателните комисии) и ако се наложи и други обществени фактори. Смятам, че за начало е поне обнадеждаващо.

В края на срещата бегло (по понятни причини) бе засегнат и проблема с ромските (и не само) малцинства, които до известна степен са генератор и на много от проблемите, за които ние алармираме. По този въпрос имаше пълно единодушие, като аз се постарах де подчертая изрично, че сериозните негативи носени от възрастното ромско население по никакъв начин не трябва да дават отражение върху децата от този етнос. С което всички се съгласиха.

Надя, инициатива „Деца с увреждания“

Бях много уплашена от встъпителните думи на началничката на кабинета на министърката … Никога не бях чувала думи като изречените в нейното изказване, толкова високопарни, с такава точност изстреляни за секунди и с цел да засегнат опонента, да го разгромят за нула време и той да се предаде и откаже да спори… Но ние не се дадохме (въпреки че аз да съм честна си помислих каквато и беше целта де, че не ми е там мястото) … само за миг естествено беше това усещане, а и усетих че там са Роси, Мария, Ани и Галин,че не съм сама и съм за да отстоявам правата на всички дечица и си продължих спокойно и с ясна мотивация да говоря за това което ни вълнува и това за което търсим отговрност на Управлящите.

 

One Response to “Работна среща в МТСП”

 1. Tanya Staneva Says:

  Здравейте,
  Искам да ви кажа само:“ Не се предавайте“. Колкото и да е дълга тази битка за децата в Бг тя си заслужава. Единственото, което си мисля е, че е добре да се направи колкото се може повече хора да бъдат информирани за процеса на работа с министерствата.
  Вярвам, че тази инициатива е като пламък, който трябва да запали сърцата на всички граждани, за да участват в това бих казала спасително дело.Аз лично искам да дам своя дял, така че моля ви пишете ми.
  Бъдете благословени.
  п-р Таня Станева


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s