Изоставените деца на България

Среща с Душана Здравкова ноември 2, 2007

Filed under: Душана Здравкова,искания — mogilino @ 9:51 pm

 На 31.10 ДБМ, „Осиновители и осиновени“ и майки на деца с увреждания се срещнаха с Душана Здравкова, евродепутат.

Ето разказът на Ирена Грунер, от гражданска инициатива „Осиновители и осиновени“.

Душана Здравкова бе поканила и общинската съветничка Ирина Йорданова и сътрудничката й Милена Дамянова. Принципно срещата бе обявена за неофициална, затова и атмосферата бе подобаваща. Представихме, в общи черти, основните проблеми, предизвикали желанието ни за иницииране на работни срещи с експерти от ресорните министерства. Бяха споменати и конкретни факти, които доказваха наличието на сериозни проблеми. От своя страна г-жа Здравкова недвусмислено показа, че съзнателно се ангажира с повдигнатата от нас проблематика.

Г-жа Здравкова ще запознае свои колеги от Европарламента със ситуацията около Могилино и подобните му домове. Тя ще ни предостави официалните формуляри на ЕК и ЕП, предвидени за петиции, сигнали и др, за да можем чрез тези формуляри официално да сезираме ЕК и ЕП. Въз основа на тези формуляри и разговорите, които г-жа Здравкова е водила с европейски парламентаристи от други страни, те ще инициират дебат, който би трябвало да доведе до официална позиция на ЕК и ЕП по този кошмарен проблем и информирането на правителството на България за тази позиция.

Тя предложи да се сформира гражданска работна група, която да работи постоянно по всички въпроси, касаещи предложенията на трите организации и да упражнява контрол върху решенията и действията на съответните държавни органи. Имаше и съгласие във връзка с предложението депутати от съответните парламентарни комисии да бъдат запознати с предложенията за промени в съществуващата нормативна уредба, с цел по-експедитивното им представяне в самите комисии.

В заключение и г-жа Здравкова, и г-жа Дамянова, а в последствие и г-жа Йорданова, ни увериха, че можем да разчитаме на съпричастност, помощ и подкрепа във всяка насока от работата ни във връзка с проблемите на децата у нас.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s