Изоставените деца на България

Как да помогна? ноември 26, 2007

Filed under: Как да помогна? — mogilino @ 5:02 pm

Често ни питат „Как да помогна за разрешаване на случая в Могилино?“

Славка Кукова състави списък с идеи. Най-важно е обаче да не забравяте този случай и да не спирате да се интересувате от съдбата на ничиите деца на България. Ето и идеите на Славка:

Осиновете дете от Могилино

Български и чужди граждани могат да осиновяват деца от Могилино. Чуждите граждани могат да се обърнат към агенция АМОР, която е акредитирана за посредничество с Великобритания, САЩ, Белгия, Канада, Испания и Андора. За да се информирате за законодателство по международно осиновяване, други акредитирани организации за посредничество, както и проблеми по осиновяване, анализирани от Министерство на правосъдието в България, моля посетете сайта на министерството, където съответните документи можете да намерите на български и английски.

Дарете средства за извеждане на децата от Могилино и друго домове в защитени жилища и приемни семейства

Тръстът „Изоставените деца на България“, основан от авторката на филма Кейт Блюет, събира средства за спешна помощ на децата в Могилино.

Фондация „За нашите деца“ в момента извършва оценка на нуждите на всяко дете, която е необходима за правилното им настаняване в други форми на грижа. Можете да дарите идеи, усилия или пари.

УНИЦЕФ – България финансира плана за извеждане на децата от Могилино. Можете да дарите пари директно на УНИЦЕФ.

Британската асоциация „Friends of Bulgaria“ също събира средства с цел подпомагане на децата от Могилино и от други домове.

Запознайте се с политиката на България към децата с увреждания и с мерките, които Министерството на труда и социалната политика предприема за разрешаване на случая Могилино. Още информация има и тук, тук и тук .

Запознайте се позицията на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова за случая Могилино.

Запознайте се със становището на УНИЦЕФ за състоянието на децата в Могилино.

Запознайте се с медийния отзвук по случая Могилино. (Натиснете „Медиите“ в менюто в дясно). Не спирайте да следите проблема.

Запознайте се с независимите доклади за състоянието на институциите за деца в България, изготвени от правозащитни организации:

Amnesty International – доклад за състоянието на домовете за деца и възрастни с ментални увреждания (2002 г)

Български хелзинкски комитет – доклад-оценка на състоянието и перспективите пред детските институции в България и на напредъка в изпълнение на правителствените ангажименти по Конвенцията за закрила на детето на ООН (2006 г). На сайта на БХК ще откриете и други доклади и публикации за институциите за деца в България.

Ако желаете да подкрепите дейността по независимо наблюдение и защита правата на децата в България, покрепете Български хелзинкски комитет като изпратите средства на банкова сметка:

Bulgarian Helsinki Committee (donation for Mogilino children)
BG35 UNCR 7630 1405 0868 05,
UniCredit Bulbank,
Sofia 1000,
7 Sveta nedelya Sq.,
BIC: UNCRBGSF

Наминавайте често тук и редовно информирайте приятелите и познатите си по развитието на случая. Колкото повече внимание получават проблемите на децата с увреждания в България, толкова по-лесно ще бъдат разрешени!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s