Изоставените деца на България

След излъчването на филма по бТВ декември 9, 2007

Телефонът звънна, майка ми се обади и плачеше. Не можеше да спре. Сигурно така сте се почувствали и вие, отворили сте интернет, намерили сте този блог.

Почти чувам мислите ви: „О, не, ужас“, „Какво може да се направи?“, „Господи, как е възможно?“

Искам веднага да кажа това, което и Славка Кукова каза. ДОМЪТ В МОГИЛИНО НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ!

Домовете за деца, лишени от родителски грижи също не са в розово положение както правителството се опитва да изкара нещата. Не са! Намерете време, разгледайте блога, ангажирайте се с каузата, говорете с приятели! Не можем да оставим нещата така, само защото на правителството така му е удобно.

Колкото до демагогията на зам. министър Христова и апела към родителите да отглеждат децата в семействата, ето един постинг (от форумите на бг-мамма) на майка на дете с увреждания, майка, която отглежда детето си вкъщи. Мнението на тази майка е публикувано веднага след дискусията по бТВ:

Толкова спокойна дискусия, не можех да си представя, е, видях го.
А Масларова, някой от вас вярваше ли, че ще бъде там?
Много от децата с увреждания се отглеждали от семействата си, ама как се отглеждат, г-жо Христова, на тези родители не им се полага почивка, те няма къде да оставят децата си, за да „заредят батериите“, семействата им се разпадат, изнемогват. Една мама в една от темите в подфорум „Деца с увреждания“ си предлагаше бъбрека за продан за да осигури лекарство на детето си, ЗА КАКВО ВЪОБЩЕ ГОВОРЯТ ТЕЗИ ХОРА?
А Интерната във Великобритания…нямам думи, дали някога нашите изоставени дечица ще имат шанс да живеят на такова място, да бъдат така обучавани….или по-добрия вариант ще могат ли родителите в България да получават адекватна подкрепа , за да могат да си гледат децата вкъщи…ех, мечти.
Дали тези дечица в Могилино, някога ще спрат да се клатят, дали това малко дете ще спре някога да чупи плочки с главата си, боже милион въпроси……….
Това е просто монолог момичета, трябваше да си го излея.

 

15 Responses to “След излъчването на филма по бТВ”

 1. Hamaelleon Says:

  Аз съм изпуснал началото на историята.. доколкото разбрах този филм има предистория, така ли? Къде мога да гледам или да прочета за това?

 2. Rada Says:

  Предисторията е дълга.
  Още през 1999 г. е установено, че домът е за закриване
  http://standartnews.com/archive/2000/12/28/theday/stranata4.htm

  Има доклади на БХК за състоянието на този дом, както и други подобни домове.

  Никой не обръща внимание, правителство след правителство.

  Сега вдигат рамене и гледат съчувствено.
  Порови из материалите в блога и ще разбереш за какво престъпно нехайство става дума.

 3. teodora Says:

  Които е виновен за това престъпление,заслужава да баде изправен на един площад и да баде убит с камани.Ама виндвниците маи са повече и незнам от каде ще се намерят толкова камани.Та аз за кокерчето си в кащи полагам 10000 пати повече грижи.Каде живеем. По времето на третият раих ли? Престапни изроди.

 4. Sami Says:

  Добре де, стига само приказки. Масларова трябва да си ходи. Нека организираме граждански протест под прозорците й. Знам, че от бг-мама са го правили. Но нека опитаме да съберем колкото се може повече хора. Трябва да покажем, че не приемаме подобно управление. Нека да знаят, че когато не можеш си ходиш. Гледам, че разпределиха излишъка и лев не е упоменат за решаването на подобни проблеми. Иначе само с приказки няма да стане. От колко време се говори за това и резултат – никакъв. Трябва министърката да си поеме отговорността.

 5. keyelpk Says:

  незнам. страшно е. не бих искал да съм там за нищо на света. депресира ме обстановката. то ме депресира и лампата вечер като съм на компа. депресира ме някоя игра след като съм се уморил прекалено. депресира ме изгледът че все едно няма утре. но то идва, и отново остава чуството. помня театъра в музея до президентсвото. „хора със специфични способности“. откъде им дойде тая глупост. такива са супермен, батман, човека-паяк в костюма си… ама не и болшинството които бяха там. и аз бях там, и три дена ме бе яд че тея усойници политиците не ги беше грижа за тея дето са там. там беше и посланника на италия. човека не бе бушмен като нашите политици, без първанов, и мина и каза по едно хелоу на децата. след като ме поздрави мен, остана като гръмнат. hello, nice to meet you/ отговорих аз. след малко дойде отново, да ме пита откъде знам английски. и първанов също попита. на г-н посланника казах, че е шумно, и че ще е удобно да говорим след края. да, ама не- повече не го видях. помните ли усойниците-политици? а мен помните ли ме- аз бях онзи който изглеждаше като на дивана вкъщи върху инвалидния си стол и със зеления анцунг.

 6. lavender Says:

  kakвото с да пиша повече май е излишно…Опитахме,ще опитваме,ще се борим,ще настояваме за
  -Оставката на кабинета на Мазната и Гайдарски
  -Съд и наказания за тях
  -Протест.НО НАЦИОНАЛЕН,а не като предишния.
  ХОРА,това са нашите деца и докато циврим ние децата се влошават там някъде ,сами в собствената си агония…..ПРОТЕСТИ и СЪД до дупка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Наказания!!!!!

 7. tetzi Says:

  Наглост! Къде е дебелата фръцла с пръстенчетата и прическата? Както винаги тишина, за да не изпусне топлото столче. А ние докога ще мълчим?!

 8. торба от дир бг Says:

  Изгледах филма още веднъж. Без звук, само картината. При повторното гледане (вече без чак толкова емоции) ето какво видях:
  – децата умеят доста неща. Видяхме няколко, които умеят да пишат, да се решат, да се обличат, да седят на гърне…
  – облечени са добре.
  – имат хубави завивки, чаршафчета, колички за неподвижните, климатици, парно. Абсолютно убедена съм, че в цяло Могилино и околността това е единственото място с климатици.
  – в дома има някакъв установен ред и децата го знаят.
  – слабичките деца не са слаби от недохранване, а защото са болни. Ако има недохранване, всички деца щяха да са слаби, но всъщност не всички са. Някои даже са пълнички. Не вярвам тях да ги хранят отделно и с различна храна.
  – гледайки филма, ние сме наранени заради злата участ на децата да се родят с недъг и да бъдат изоставени от родителите си. Ние всъщност НЕ сме наранени от грижите, които се полагат за децата, нито от лошите условия на живот в дома, нито от лелите. Лелите са врагът, който ни се иска да намерим в момента. Всъщност именно лелите се грижат за децата. Именно те са научили децата да ходят, да говорят, да седят на гърне, да си мият устата след ядене. Лелите им сменят памперсите и ги преобличат и ги къпят и не се гнусят да ги вдигнат на ръце, докато хуманистичната журналистка пипаше онова болното детенце, ама не с разтворена ръка, а с опакото на ръката си – както се пипа нещо съмнително на пипане или нещо гнусно.
  – гледайки пак филма, видях да се редуват кадър с мерцедес и кадър с кон и каруца и кадър с москвич, който минава край патки. Е, и какво, се запитах? Нередна гледка ли е в селото да има овчар с овце? И какво беше внушението на тоя кадър с овчаря и овцете?
  – ние просто се уплашихме от гледката на деца с безумни и празни погледи, клатещи се неуморно на столчетата и пъхащи цялата си ръка в устата и удрящи главата си в преградката на креватчето. Уплашихме се от безвремието, което тече във филма. Уплашихме се от липсата на надежда, че някой ден онова дете със синдрома на даун ще стане нормален и пълноценен човек. Уплашихме се, че, това може и да се случи на нас… на децата ни…

  Сега, втори път гледайки филма, всъщност ми се иска да поздравя лелите в оня дом, че поне по 8 часа на ден от живота си посвещават на тези деца. Малко или повече – но те са там, сред клатещите се болни деца. А ние не сме.

 9. mogilino Says:

  Торба –

  Домът е най-големият работодател в селото. Лелите нямат друг избор, та въобще не ни хрумва да ги хвалим.

  Създателите на този блог са уплашени от липсата на грижа за тези деца. Ако имате деца, сигурно знаете, че чаршафчетата и климатиците не са еднозначни с добра грижа. Нито сменянето на памперс и преобличането е достатъчно за което и да е дете. (Нито пък разнасянето като мъртво пиле насам-натам, за крака и ръката)

  Един от моментите, които най-много ни впечатлява, е краят на филма, когато авторката докосва едно сляпо дете, а то й увисва на шията, както правят само най-самотните. А и не виждаме погнуса в прегръдката на жената.

 10. mogilino Says:

  Торба, още нещо. Това са деца с множествени увреждания. Около тях трябва да има професионалисти – лекари, рехабилитатори, специални педагози. И други, нормални деца. Не овце и овчари.

 11. vanilla Says:

  @keyelpk:
  Боже, как си го представям това дето разказваш… и най-вече изчезването на посланика след това. „Скритото да остане скрито, докато забрави за себе си“ – това е мотото на тъмнината… лошото е, че понякога забравянето става доста бързо. О, „понякога“ ли казах??

 12. Maria Sharkova Says:

  До г-жа Торба.Уважаема г-жо,искам най-доборнамерено да Ви обясня няколко факти,защото аз филмат на КАте го гледах 9 месеца,защото бях преводачка,при това на живо-в Могилино.Със звук,с картина.Децата определено са недохранени,просто тези-дебеличките,са подвижни и изяждат храната на тези,които са по-слабички.Но тези лежащите ги хранят с биберон-и на обяд ядят плодово пюре-само това.и после ядат чак на вечеря-кам 6,за последно.Ако тежите Вие 6 килограма ,а сте на 6 години,дали е достатачно да ядете по едно плодово пюре 3 пъти на ден.И второ:лекарите ,които с УНИЦЕФ отидоха в Могилино,потвърдиха ,че децата са недохранени,на изключително лоша диета са били,те не са приемали течности.Което аз с очите си сам го виждала-по цял ден ни на лежащи,ни на стоящи някои се сеща да даде вода.А децата с ДЦП,примерно, трябва да приемат определено количество вода задължително.Тези,най-слабите,са с исконсумирана подкожна мазнина-сама си обяснете защо.
  Що се отнася за лелките,искам да ви кажа нещо.Имаше и такива,които се опитваха да си вършат работата-тоест в тяхните действия нямаше умисъл да тормозят децата,но от всички струеше една огромна некомпетентност.Те не трябва да работят там-но вината тук е на тези,които за 30- години не са се сетили нищо да им обяснят.Някои от тях-аз за една със сигурност се сещам-не могат да четат.За какво говорим.Някои от тях крадат.Накои от тях са свестни.Но нито една от тях не е компетентна да се грижи за деца с увреждания!!!

 13. Илияна Says:

  За Могилино се прави нещо чудесно сега. Но искам да попитам защо не се погледнат хилядите деца, които се отглеждат в къщи от семействата си? Моето дете беше изгонено от детски център, защото уронвам престижа на заведението /просто имах мнание и си позволих да го кажа гласно/. За съжаление пострада детето ми и от 1.01.08г. си стоим в къщи без някой да се заинтересува от това, дали детето се нуждае от нещо. В момента съм подала молба за социален асистент, но ми се обясни, че трябва да чакам, защото не е ясно дали ще има пари за децата.
  Не зная към кого да се обърна. „Бог, високо, цар, далеко…“ си е валидно и до днес. Права нямаме. Но парите от Европа се усвояват чудесно и безнаказано от няколко човека…

 14. pogar Says:

  Ех,Торба-ела да те заведа да видиш купища деца с ДЦП или с множество увреждания-уверявам те ,че не са слабички и то ,защото не гладуват,защото и мен някой да ме храни по показания начин(три в устата и още толкова изплюто или непреглътнато от детето) и аз ще отслабна.
  А и някой по-горе го е казал повече от ясно-само едната храна не е достатъчна или едно случайно гушване от някоя лелка.
  Вместо да упрекваме чужденката журналистка,че ни „избоде“ очите с истината-да вземем и да се засрамим от това,че децата ни умират,а никой от здравите не го забелязва,защото повечето разсъждават-а,това на мен няма да се случи значи няма защо да го мисля.
  Да уточня-имам и здраво и болно дете.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s