Изоставените деца на България

Малка къща за деца януари 11, 2008

Оказва се, че не МТСП, а bTV са инициатори на идеята „Великолепната шесторка“ да набира средства за Могилино.

Предаването ще се режисира от Магърдич Халваджиян. Позволихме си да му изпратим две писма, в които му напомняме, че освен пари е нужно и внимание към проблемите на децата не само в Могилино, но и в останалите домове.

Междувременно УНИЦЕФ публикува подробни въпроси и отговори за самото предаване, начина на събиране на дарения и употребата им. Идеята им да създадат „Малка къща за деца“, в която да настанят 15 от децата в Могилино, е великолепна.

В малък дом, със семейна обстановка и повече внимание от страна на персонала децата ще се развиват, ще учат и ще бъдат много по-независими.

 

9 Responses to “Малка къща за деца”

 1. Всичко това се превърна в една отвратителна история. Магърдич ще събира средства и т. н. И докога смятате да пишете за тези деца???

  С какво ще промени вашето блогче тяхната съдба??? Хайде стига с тия сълзливи пошльотини в стил Гоце Първанов!!!

  Милиони българи плащат данъци и от тези данъци държавата ни трябва незабавно да се погрижи за тези деца. Това е!

 2. Добър Човек Says:

  Напълно подкрепям инициативата на БТВ. Те единствени имаха смелостта да излъчат този потерсаващ филм. Етествено е да се ангажират и с помощ за тези деца. БТВ не са министерство – те са медия, помагат така като могат и с каквото разбират. И съм сигурна, че това което правят е 100 пъти по-добре, отколкото да чакаме държавата да направи нещо, защото нищо няма да стане. От почти 20 години държавата все ги рефомира тези домове и те все са тук и все по-ужасни. По-добре всяка година да се правят такива инициативи и да се събират средства, за да се извеждат децата от там, отколкото да се чака държавата.

 3. mogilino Says:

  Апостол Апостолов, моля спазвайте добрия тон и си подбирайте думите, когато пишете тук. Благодаря!

 4. Аз Says:

  Добре, нека подкрепим инициативата.
  Утре може да се присъединят и другите медии, защо не.
  Ще пращаме SMS-и, нали е за децата?
  Ще заделяме от оскъдните си пари и ще помагаме и на децата, нуждаещи се от лечение, защото реално „Фонд за лечение на деца в чужбина“ е само мираж.
  Ще гледаме Ани Салич в „пищяща“ рокля, струваща безбожни пари, която на фона на измършавелите детски крачета ни кара да се замислим, какво всъщност правят.
  Средно статистическият българин „блъска“ по 8-10 часа за мижави стотинки и намира начин да помага, плаща данъци, от там и заплатите на всички там горе.
  Защо трябва държавата/министри и тем подобни/, да си вършат работата, нека народа се справи!
  Примирени сме, съгласяваме се и се радваме на всичко хубаво, случващо се на децата. Медиите са доволни/добър рейтинг/ , а политиците още повече, защото няма да се налага да заделят от бюджета. „Човеците“ ще платят за по-добър живот на децата и всичко в милата ни родина ще си е по старому.
  Много се радвам , наистина, необичам промените трудно се приспособявам.
  Бъдете щастливи.

 5. Linda Says:

  Аз бях от умерените песимисти. Но все повече вярвам, че това предаване ще бъде полезно. Защото едно нещо води до друго. Днес е набиране на средства чрез смс-и, утре – ще дойде времето и за по-сериозните неща, и за това да си размърдат задниците в министерствата, да свършат нещо и те. Може да става бавно, но е важно, че се случва. Все пак от 1989 г. досега са минали 19 години… през които не се е случило почти нищо по темата „Институции и деца“. Така че – от мен 1 глас „ЗА“.

 6. Здравейте,

  Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България.

  Нашият екип е готов да помогне с каквото може 🙂
  ако желаете каквато и да е помощ свържете се с нас

  http://topblog24.com.

  Поздрави Екипът на Топ Блог 24

 7. vanilla Says:

  @Апостол: Само това блогче едва ли нещо ще промени. Те нещата затова стават малко по малко – защото е нужно да се събере многото, оттук-оттам.
  @Аз: Това със скъпите дрехи и бижута на кампаниращи за каквито и да било благи цели, винаги ме е отвращавало, радвам се, че го казваш. Но дали ще си носят такъмите на самата кампания или не, те тия хора си ги притежават. Ей това е – парцалки и бонбонки (т.е. разнообразни приеми и почерпки) е перо, което ако не си го спираш отвътре, сам за себе си, няма кой да го обяви за излишно отвън. Или поне мн рядко се случва.

 8. vanilla Says:

  Относно Малка къща за деца. Ами много хубава идея, наистина! Ама дано е с добро изпълнение… и да е повсеместна. А последното само с концерти не става. Не става с концерти, дами и г-да министри и подобни.

 9. Тео Says:

  Основната цел на шоуто е да стигне и покаже тази истина и проблем на много, много хора. Да стигне до сърцата им. А това е много важно.Причината всичко това да се случва и да ги има тези деца в това състояние е липсата на гражданско общество, което да е ангажирано, да реагира и да му пука. В това се изразява контрола и натиска върху държавата, правителството и политиката му. Днес чух мнение на сериозен човек, че нямало гражданско общество, няма кой да събудиш, че тепърва трябвало да се създава. Не съм съвсем съгласна, има, но е свръх обезверено, затова и винаги първо се критикува и оплюва. Да, ние си плащаме данъците, тези деца са задължение и отговорност на държавата и от това следва ……какво……нека мрат, нека деградират, ние нашите отговорности и задължения сме си ги изпълнили, да се оправят. Ами ние какво правим в момента, аз най-редовно си вадя пари от джоба и ги давам за деца в институции. Обаче какво правя всъщност. Подпомагам съществуването на тези институции. А в същото време много ясно съзнавам, че единствената смислена помощ за тези деца е да се работи за затварянето на тия домове. За изкарването на децата оттам и осигуряването на грижи максимално близки до семейните. Давайки си парите за подобна кампания съм в пъти по-сигурна, че правя нещо смислено, защото знам, че резултата ще е един качествен и добър живот за част от децата поне. Убедена съм, че това шоу е само началото, че ще преобърне нещата, така както филма на Кейт Блюет започна промените. Домът в Могилино ще бъде затворен, убедена съм, че ще се намерят пари и за останалите деца и те ще получат също добри грижи. Системата е тежка, тромава, но не виждате ли пукнатините? И ние имаме принос за тях. Всяка реакция, всяко действие, всяка инициатива допринася за тях. Всеки нормално мислещ човек, гледащ шоуто не може да не си зададе въпроса: Ай стига бе, кой е виновен за това? Освен мъката и състраданието за децата. Това е логично и отговора за това чия е вината също е логичен, нищо, че не се поднася в прав текст. Страшно много ни боли, затова сме толкова ядосани, затова сме гневни на роклите и подобни финтифлюшки. Снощи Тити се разплака, сигурна съм, че едновременно с неговите очи се просълзиха и очите на още поне два милиона българи. Е, това малко ли е, те вече знаят, те вече разбраха. Повярвайте, последното нещо, което тези сълзи носят, са активи за МТСП и сие!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s