Изоставените деца на България

„Дом“, един филм на никому неизвестна фондация, БНТ и МТСП февруари 3, 2008

„Дом“, излъчен в неделя вечер по БНТ, е напънът на МТСП да измие срама си от всичко, което лъсна с филма за Могилино. (В създаването му е участвала и врачанската фондация „България, Европа, Земя“. Пуснете името й в Гугъл. Излиза точно един резултат, от регистъра на АСП.)

Показани са семейство, което отглежда детето си с тежко увреждане вкъщи, дома в с. Згалево, приемно семейство, приютило момиченце от дом, дневен център в Перник и защитено жилище за младежи.

Кадрите са прекрасни. Навсякъде кипи дейност, персоналът се усмихва и прегръща децата, пердетата са бели, мебелите са във всички цветове на дъгата и чистак-нови. Толкова нови, че се питам колко въобще се ползват. И други неща се питам. Например колко е месечната заплата на една леля от дома в Згалево? И дали за всички е съвсем очевидно, че родителите, които гледат детето си у дома, не живеят на средната работна заплата?

Защо интервютата са почти изцяло с персонала, но не и с децата или поне с младежите от защитеното жилище?

Стана ми много приятно да видя защитеното жилище и работилницата обаче. Има надежда, казвам си. Ако не друго, на прав път сме. Само малко по-бързичко и по-организирано.
Ден след като написах това Славка Кукова ми разказа, че миналата зима на една от жените в показаното защитено жилище без нейно съгласие са извадени матката и яйчниците, след като е прокървила. Казали й, че и без друго не й трябват. Заради това жената бяга от защитеното жилище и бива изнасилена някъде на улицата.  

Сега искам да разкажа за личния си контакт с дома в с. Згалево и приемното семейството Димитрови.

През 2005 и 2006 работех във фондация „За децата“. В началото на зимата пристигаха писма от различни домове за деца и гласяха все едно и също „Идва зима, парите няма да стигнат, моля купете ни храна/чаршафи/памперси“. Фондацията осигури дарение на дома в Згалево, с което аз, директорката и счетоводителката напазарувахме храна в плевенската „Билла“. След това отидохме до дома, току-що преместен в Згалево от с. Борислав, където явно е бил някакъв кошмар. Новата сграда наистина е много хубава, боядисана, спалните са слънчеви, персоналът усмихнат. Но децата седяха на пейки в една стая, на включен телевизор, а лелите стърчаха над тях. Нямаха лекар, а бусът им беше в окаяно състояние. Директорката ми каза, че за ремонта е писан проект за финансиране от чужбина.

Семейство Димитрови от варненското село Константиново са невероятни! Шапка им свалям! През 2003-та те виждат Деси по телевизията, малко след като е открита от фондация „За децата“ в дома в село Крушари. Служителите на фондацията я водят на лекар и разбират, че с няколко операции Деси може да проходи. С помощта на фондацията, лекари от Пирогов и много дарения от българи и чужденци Деси успява да стане от инвалидната количка. Видяхте ли каква красива госпожица е станала? Не го дължи на министър Масларова или на персонала в дома в Крушари. Дължи го на фондацията, която я измъква от дома, и на обичта на сем. Димитрови. И за съжаление е едно голямо изключение. Приемните семейства в България са едва около 80 (шест години след озаконяването на приемната грижа) и само у Димитрови има дете с увреждане.

-Я. Домусчиева

 

12 Responses to “„Дом“, един филм на никому неизвестна фондация, БНТ и МТСП”

 1. Страхотии, страхотии! И как ще се излезе от този батак, умът ми не го побира. Защото в тази страна е имало, има и ще има маса негодници, които предават своите собствени деца и ги захвърлят на произвола на съдбата…

 2. Светла Says:

  Значи какво, стерилизарат ги?! Може би хората с увреждания в България не заслужават да имат деца?!

  Прав е Апостол Апостолов – страхотии!!!

  Понякога си мисля, защо не взема да емигрирам… ама нали и тук някой трябва да се бори?

 3. Geneviève Gagnon Says:

  Un petit mot du Québec : j’espère qu’on rendra un jour leur dignité et leur humanité à ces enfants. Certes il faut être nourri pour survivre, mais les enfants ont besoin d’affection, d’être touchés et aimés sinon ils s’étiolent.

 4. В.Г. Says:

  Обръщам се към г-нАпостол Апостолов и госпожа Светла
  дали своето мнение.Не всички родители са негодници,и не се захвърлят децата просто еи така.В България няма
  институции,които да се ангажират и да ПОМОГНАТ/ в истинския смисъл на думата /на хората които са изпаднали в ТРУДНОТО положение да гледат своите изнервени деца с увреждания.Пишете ми.Ако можете опитайте се да ни помогнете.Семейството ни е пред огромна ЯМА с проблеми,породени след травмите от катастрофа.Няма ден спокойствие нито за нея,нито за нас.
  гр.Плевен
  08.03.2008г

 5. Nasko Says:

  ni6to ne iskam da kaja

 6. Женя Says:

  Моля ви за малко повече информация за самата фондация „За децата“.

  Благодаря!

 7. анета дикова Says:

  Искам само да направя малка забележка.Семейство Димитрови не са единственото приемно семейство на увредено дете.Ние сме приемно семейство от 2002г.Детето ,което приехме е със Синдром на Даун.Направихме две големи операции в Пирогов и НЦССЗ гр.София.С тях спасихме живота му,както и помогнахме за подобряване на физическото му развитие.Има и други семейства,приели дете с увреждане.

 8. Svetla Karoleva Says:

  Г-жо Дикова, прочетох, че сте се погрижили за дете с увреждания и това ме заинтигува. Журналист съм и бих искала да разкажа историята ви.
  0899 136 758

 9. Емилия Стоянова Says:

  Моля, да ми помогнете да намеря моята биологична майка.
  Оставена съм в Дом „Майка и дете“ и съм осиновена. Имената на майка ми са Мариана Стоянова. Аз се казвам Емилия Марианова Стоянова. Ако някой знае нещо да ми пише на jukbok@abv.bg.

 10. Hotels Says:

  This is fully correct. I was researching on that matter and I concur with your ideas

 11. franchise Says:

  I like your theme, did you buy it or is it original? I’m in search of something similar to this for use on my web site.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s