Изоставените деца на България

Гайдарски – министър на здравеопазването или лукова глава? март 1, 2008

Filed under: Гайдарски — mogilino @ 11:26 am

Вчера в медиите бяха изнесени следните цитати на министър Гайдарски:

“Не е виновен българският народ, че имаме толкова много деца в социалните домове. Не е виновен народът ни, че нямаме финансовите възможности да построим здравни домове като този, който в момента откриваме”, каза министърът и обясни, че “виновни са тези, които непреднамерено създават тези трудни условия в страната”.

“Голямата част от тези дечица, говоря за Могилино, са деца, родени от невръстни майки на по 12, 13, 14 години, са на семейства, които са изоставили децата си, и да се вменява на българския народ, че той няма грижа за тези деца, е най-малкото, непочтено”, заяви министърът.

Разбира се, министърът съвсем удобно е пропуснал да спомене, че именно неговите подчинени – лекари, акушерки, сестри – убеждават майките на новородени с увреждания да ги дадат в дом. Посетете страницата „Лесно ли се гледа дете с увреждане в България“ в дясно, за да прочетете как точно реагират лекарите, когато се роди дете с проблем. Накратко: Оставете го в дом, от него човек няма да стане, ще си родите друго, на това мозъкът му е сварен.

Мога да разбера защо някои семейства оставят децата си. Защото именно министерството на министър Гайдарски не предлага кой знае каква друга алтернатива. Има ли качествени здравни грижи за тези деца? Не. Плаща ли здравната каса за всяко нужно лекарство? Не. Има ли достатъчно центрове за рехабилитация в цяла България? Не. Има ли модерни протези и други помощни средства? Не. Има ли детски градини, в които с готовност интегрират деца с увреждания? Не. Има ли психологическа помощ за родителите на дете с увреждане? Не.

Освен това министърът явно не вдява, че когато в държавата деца на 14 години раждат, то явно министерството му не си върши работата. А и ако народът не е виновен, че държавата няма пари, тогава кой е виновен? Филанкишията, както казваше дядо ми, лека му пръст, имал щастието да си отиде у дома, а не в някоя от прекрасните болници на министър Гайдарски.

Но стига толкова. Мисля, че на всички е ясно, че това е по-скоро лукова глава, а не министър.

Advertisements
 

4 Responses to “Гайдарски – министър на здравеопазването или лукова глава?”

 1. Longanlon Says:

  Да бе, много мъдро… майка на 14 години да роди дете с увреждане и да си го гледа в къщи…

 2. Longanlon Says:

  А че Гайдарски е лукова глава мисля, няма никакво съмнение. Здравната реформа се движи така блестящо напред главно благодарение на неговите усилия…

 3. Защо се спирате само на Гайдарски? Управляват ни от години дилетанти! Политиката е професия, която ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧИ.

  А стана така, че всички партии се изредиха да управляват (без да го могат) и на практика се учеха да стрижат на нашите глави.

  Ами я си представете какво ще стане, ако на мен ми тикнат диригентска палка в ръка и ме изтъпанят пред филхармонията!?…

  Така горе- долу стоят нещата и с нашите „политици“…

 4. Майя М Says:

  Съгласна съм с поста и го използвах в своя блог:
  http://mayas-corner.blogspot.com/2008/03/shame-on-you-minister-gaydarski.html


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s