Изоставените деца на България

Отворено писмо от дарители на дома в Трън март 13, 2008

До

Г-жа Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика

Г-н Румен Петков, министър на вътрешните работи

Г-жа Ширин Местан, председател на Агенцията за закрила на детето

Г-н Станислав Николов, кмет на гр. Трън
 

 Уважаеми госпожи и господа,

 Трагедията на Лиляна, Клара и Емил от дома за изоставени деца в гр. Трън повдигна въпроса за неговото бъдеще – както и за бъдещето на другите подобни институции в България. Ние, частни дарители за дома, се обръщаме към Вас с изрично настояване домът да не бъде закриван под влияние на трагичните събития и на принципа „няма дом – няма проблем”. По-важното е да се погледне на съдбата на тези деца отвъд медийната истерия и да се потърси най-доброто решение за тях. Подкрепяме усилията на новата управа на град Трън и на дома в усилията им в тази посока.

Когато през септември 2007 г. посетихме дома в Трън, заварихме 25 деца, заставени да живеят при нечовешки и абсолютно неприемливи условия. Оттогава започнаха усилията за подобряването – на първо време –  на материалната база, а животът на децата в Трън се промени за добро. От частни дарения бяха събрани 36 000 лв., с които до януари т.г. напълно бяха ремонтирани стаите на децата; осигурена бе специализирана психиатрична оценка на 9-те деца с психически увреждания, като 6 от тях вече са минали на прегледи при специалист. Новата директорка на дома – г-жа Бойка Михайлова, назначи местна психоложка на половин щат, а от набрания фонд днес изпратихме две психоложки, които ще работят с децата и персонала през следващите седмици. Отново чрез дарения се организираха курсове в дома за придобиване на професионални умения – фризьорство (за момичетата) и изработване на дървени и метални орнаменти (за момчетата).

От самото начало на тази инициатива ни беше ясно, че с „ровенето” в такава тематика като 10 000 изоставени деца, намиращи се в домове без елементарни условия за живот, рано или късно ще изскочат и всички други съпътстващи ужаси на модерното българско обществото, като сексуално и друго насилие, сегрегация, престъпления и тяхното потулване. Поне историята на Клара и Лиляна и вече осъжданите и реабилитирани от българската съдебна система педофили този път не можа да бъде потулена – въпреки трагичния и завършек за едно 15 годишно момиче.

Нашата основна цел си остава грижата за децата, живеещи в Трън, и затова няма да прекратим усилията си нещата там да се променят. Тези деца заслужават да получат възможност да имат образование живот и достойнство, за да не се превърнат във вечни социални случаи и да не създадат семейства, чиито деца отново да се озоват в подобни домове.

Ние не си затворихме очите пред проблема и поехме отговорността си като граждани – сега е ред на държавните институции не само да констатират фактите, а да поемат очакваната от обществото инициатива и отговорност!

Дарители:

Стойчо Влайков

Весела Чернева

Емил Андреев

Юлиян Попов

Лилия Попганчева

Иван Кръстев

Цветелина Йосифова

Ива Руйчева

Мануела Малеева

Радосвета Чобанова

Илияна Цанова

Никола Милушев

Гергана Пожарски

 и още над 50 българи живеещи в страната и чужбина.

 

19 Responses to “Отворено писмо от дарители на дома в Трън”

 1. Наблюдаващ Says:

  Хора, защо не обясните за какво се борите точно. Част от подписалите са ангажирани с кампанията около филма на ББС, чиято авторка, докато беше в България, нееднократно заяви, че всички домове трябва да бъдат закрити. Сега пък вие не искате да се закрива дома в Трън. И какво толкова подкрепяте новата управа на Трън? Сигурно подкрепяте кмета, който изпратил педофила за кметски наместник в съседното село, където нямало деца, а само бабички, та не бил опасен.

 2. Наблюдаващ Says:

  Между другото по-голямата част от споменатите дарители живеят в Лондон и са от приятелското обкръжение на Кирил Сакскобугтоски в Лондонския сити клуб. Доколкото виждам останалите са техни приятели или съдружници по фирми, които въртят парите на крадливата Сакскобугтоска фамилия. Ако някой мисли, че злобея, нека потърси в google информация за Стойчо Влайков, Никола Милушев, Ива Руйчева, Юлиан Попов, Радосвета Чобановаи и прочее. Но не това е важното. Важното е, че когато дарителите са лондонски (заедно с софийските им приятели) тогава домът не трябва да се закрива, а кметът си е на мястото, ако ще сто педофила да трудоустрои и още няколко души да се изпозастрелят. А лондонските дарители трябва да бъдат оставени на мира – да си вършат дарителството и да си перат гузните съвести. Ако не са те дарители, тогаво домовете трябва да бъдат закрити, а кметове уволнени. Е, това ли им беше кампанията на тези, и концепцията и грижата за изоставените деца. Само погледнете какви егоцентрични и сутни нахалници са тези. Само им прочете още веднъж нелогичното и отвратително писмо. Та тези преди няколко месеца искаха оставката на Емилия Масларова (и с право), а сега писмо и пишат и подкрепа от нея търсят. Сякаш им е съмишленичка. Че и от Румен Петков също. Абе, дарители, нали държавата трябваше да бъде изхвърлена от тези сектор, какво сега им пишете на тези министри. Думи нямам, потресен съм от това писмо!

 3. mogilino Says:

  Добре, ако на момента се затвори дома, къде отиват тези деца? Алтернативата засега е само една: в друг дом, около който има други педофили.

 4. Mария Шаркова Says:

  Не е вярно, че Кейт е заявила, че домовете трябва да бъдат затворени, аз съм и преводач и най-добре знам какво е казала. Напротив, изрично подчерта че решението на проблемите не е самоцелното затваряне на домове, а изграждане на такава политика, действия, законодателство, система от грижи и стимулиране на родителите, че да не се налага да постъпват децата в домове и така самите домове няма да има нужда да съществуват!Иначе естесвено, че в дългосрочен план домове не трябва да има.

 5. Наблюдаващ Says:

  Ами, като затворят дома в Могилино, къде отиват тези деца? Русенският квартал явно не е алтернатива: тогава в друг дом с ужасни лелки! Не мога да повярвам, че така бързо си сменихте позицията и концепцията и започнахте да повтаряте тезите на Емилия Масларова и Гергана Грънчарова отпреди няколко месеца. Това писмо е пряко повторение на техните тези, за които (с основание) им искахте оставката. Ако не ми вярвате на твърдението, че нямате обща концепция и се въртите насам-натам,което не е от полза за никого, още по-малко за невинните душици, вижте няколко постигна по-долу. Вижте заглавието, публикувано от вашия блог: “ 80 организации поискаха затварянето на детските домове в България.“

 6. mogilino Says:

  Надблюдаващ, никой не си е сменил позицията. Прочетете исканията на организациите. Те не искат затваряне на домовете веднага. Те искат домовете да се закрият до 10 години като децата се преместят в различна по идея грижа: приемни семейства, малки къщи за деца, които първо трябва да бъдат развити.

  Затварянето на домовете веднага, като реакция към някакъв инцидент просто не е решение. Това писмо на дарителите изразява точно това. Ако домът се затвори веднага, децата отиват в друг дом. А инстинктът на държата е да направи точно това, за да може да каже „ама ние закрихме дома, проблем вече няма“.

  Децата в Могилино отиват в малки къщи за деца. Русенският квартал не е бил единствена възможност. Премислят се и други места, в сайта на УНИЦЕФ го пише черно на бяло.

  Домовете са лошо място, но самоцелното им затваряне без развитие на друг вид грижа също е лошо.

 7. babykristal Says:

  Аз също съм объркана от това писмо. Защо трябва да се дарява на дома???? Могат да се дарят средствата за създаване на алтернативни услуги, на друго място… Едва ли може да ме убедите, че най-доброто място за децата е Трън!!! Има по-големи градове като Перник
  например, които са по-подходящи. Дори и да направите златен дома пак няма да има специалисти, които да работят в Трън… Това вече не ви ли е ясно???
  Защо поддържате системата от домове?
  ДБМ подписват визия на НПО, че не трябва да има големи домове и няколко дена по-късно заради „дарители“?! искат да задържат един точно такъв дом! Ами щом сте загрижени просто помолете дарителите да вложат парите за децата, но на друго място!!!
  Не мога да повярвам какво се случва! Отново забравяме, че говорим за децата и тук най-важни са дарителите!
  Голямо оплюване направихте на Щесторката, но те поне не са казали, че ще строят къщите в Могилино.

  Няма що, страхотно! Големи „разбирачи“ сте, но не ви интересуват децата, а кой ще е по-важен, по-деен и по-можещ … и докъде стигнаха „усилията“ ви?
  Хайде да си запазим дома в Трън, защото дарителите са най-важни и нека децата си живеят пак там … на същото място, но боядисано, със същите хора, които години са знаели за децата и педофилите …
  Пълна малоумщина!
  Много отдавна, когато започнах да се включвам в тези форуми писах, че ми е омръзнало от самозвани организацийки, които нищо не разбират, не са специалисти, но си мислят, че могат да дават мнение за бъдещето на децата. Хайде оставете някой, който наистина си разбира от работата да реши какво да прави с децата. Едно е да си благотворител, друго е да си професионален социален работник, псисолог и т.н. Хайде моля Ви разберете разликата! Околко Могилино много „псевдо“ организации и хора се появиха от България и от Англия … и нищо не разбират.
  ДОМОВЕТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА В ГРАДОВЕ КАТО ТРЪН, МОГИЛИНО, ГОРНА КОЗНИЦА! ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СА В НОРМАЛНИ МЕСТА, КЪДЕТО ИМА СПЕЦИАЛИСТИ! НЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ В ПОДОБНИ ОГРОМНИ СГАРДИ!

  Ако още не сте го разбрали, просто спрете да пишете и да се опитвате да правите нещо, защото от това, което виждам няма никакъв резултат. Сами се изпокарвате накрая и толкова … Кипи безсмислено писане и плюене, защото оплюваме всички други хора и организации, които се опитват да правят нещо и то го правяр професионално.

 8. mogilino Says:

  Това не е блог на ДБМ. Това писмо не е подписано от ДБМ. Това писмо не е подписано от нито един човек от този блог – Яна, Тео и Линда. Това писмо е писмо на дарителите на дома в Трън, които не са директно обвързани с каузата на Могилино. Това писмо е просто публикувано тук, за обсъждане и за разгласяване на мнението на дарителите.

 9. babykristal Says:

  Mogilino,
  Пак чета и препрочитам и не виждам да се споменава в писмото за търсене на алтернатива извън Трън. Това писмо казва децата да си останат в Трън, защото са се подобрили условията?! Боядисано е предполага?!
  А би трябвало „дарителите“ да се замислят защо са дали толкова пари за тази сграда, а не са търсили решение за децата на друго място.
  „Невероятната“ нова директорка (която е вече от почти година там) и новия кмет ги интересуват само работните места. Казаха го няколко пъти! Искат да запазят дома, зашото е ремонтиран!? и било страхотно …
  Безумие!

 10. babykristal Says:

  Поправи ме, ако греша, но писмото е подписано от Гергана Пожарски, която е от ДБМ. Самате тя обясняваше по телевизията за дарителите, които толкова мнооого били дали за дома!?
  Самите ДБМ казват, че не искат в никакъв случай да се затваря дома, защото нещата се подобрявали?! Ама няма как да се подобрят на това точно място!
  Виждала съм хиляди такива случаи и затова съм повече от възмутена!Нещата се повтарят!
  Може това да не е блог на ДБМ или на Кейт Б., но вие постоянно ги възнвалявате или те са самовъзхваляват…
  Знаете ли, че Хю Ръсъл, който работи в Тръста на Кейт от няколко години работи в домовете в България. И какво прави? Ремонти, ремонти и пак ремонти … Лично видях какъв е ефекта от даренията му в дома в Боровци … Директорът показа колко хубаво място е станало след ремонта и не даваше и дума да става за преместване на децата. И какво мислите, че продължи да се случва в „хубавото“ място – пак педофилия, изнасилване на децата, лично директорът продаваше децата за жълти стотинки …
  Като си помисля, че този същия човек работи с Кейт и работи в Могилино ми настръхва косата. Говорих с хора, които работят в Могилино в момента и те разказват как кметът и полицаят лично превозват Хю и приятелите му, когато са на посещение в Могилино. А Хю им обещал, че парите от Тръста ще отидат за дома и децата ще си останат там!!! Затова и микробусът, който уж дариха на дома, всъщност го дариха на общината и кметът си го използва. Не всъщност е дал микробуса на дома, но взел един от техните – просто ги заменил човека!!!
  Ето затова говоря! Ако не разбирате от социална работа не я правете и не вземайте отношение!
  Аман! Този филм вече съм го гледала – с дарителите от далече и ремонтите в домовете! Стига толкова!
  Ако искат да подобряват дома ОК, но да се ангажират, че до няколко месеца ще направят и алтернативни услуги! Ама никога не стигаме до там в България! Все на боядисването запецваме! Е няма смисъл да си губят времето и парите. Дали ще са на боядисано или не децата в тези села и паланки пак ше ги изнасилват същите хора!

 11. mogilino Says:

  Аз пак ще си повторя: Писмото не е подписано от ДБМ. Надявам се правите разлика между юридическо и частно лице…

  Честно казано от систематичните ви нападения над този блог полза няма. Ако смятате, че разбирате от нещо, идете там, където нещата се РЕШАВАТ. Този блог отразява и коментира.

 12. lavender Says:

  samo za informacia tam direktorkata e ot okolo 4 m.

  Loshata ia uvolniha liatoto,posle imashe edna vremenno naznachena dokato teche konkursa za direktor .I sega tazi poslednata(novata )e ot 4 m.
  DBM ne uchastva v tova pismo i ne e podpisano ot nas.
  aide ,stga pliu ,a.Nameri si po-dobro zanimanie za svobodnoto vreme.

  Yana,izviniavai

 13. babykristal Says:

  И аз пак ще се повторя:
  Позволила съм си да напиша няколко мнения – 4 или 5 и те в никакъв случай не нападат, а просто отразяват факти и мои наблюдения. Но някой явно се чувства засегнат. Щом този форум „отразява и коментира“ не виждам защо да няма и различно коментари?!
  Ако наистина толкова не понасяте друго мнение просто можете да махнете всичките ми постове. Няма проблем ще го преживея.
  Приятна вечер още веднъж!

 14. Linda Says:

  babycristal, ако не понасяхме чуждото мнение, постовете ти отдавна да ги няма. Но те са тук, нали?
  Така, че хайде да не влизаме в подобен диалог, няма смисъл.
  Нещо конкретно предлагаш ли, не можах да разбера.

 15. Наблюдаващ Says:

  Добрият дом Трън и лошият Могилино
  Цитат: „…Според Славка Кукова от Хелзинкския комитет „цинично е да се говори за добри и недобри домове, защото самата идея за отглеждане на деца с увреждания в домове е вече порочна. Решението е първо тези институции да се преместят в големите градове, но най-вече да се развиват услуги като личен и социален асистент, мобилни терапевти и логопеди, рехабилитатори и учители. Необходимо е да има повече просветени хора, които да полагат грижи и всяко дете да си намери семейство, да има опора и връзка, които му създават усещане за бъдеще“.

 16. Всички имаме различни възгледи за домовете, което е нормално. Не помага фактът, че в България има много малко реални проучвания на състоянието на домовете, на ефекта от живота в домовте върху децата, на състоянието на българското училище, българското семейство, традициите в ромското малцинство, компетентността на полициата и какво ли още не. Факт е, че знаем много малко, да не кажа нищо. Освен това много малко са онези (като Славака Кукова например), които имат информирана позиция, защото са обиколили много подобни домове. като един от хората, подписал писмото, бих казал, че всяка една позиция, която е ангажирана, обмислена, човешка и добре информирана трябва да се чуе. Проблемите с децата няма да бъдат решени с някаква тайна екзотична формула, която някой ще донесе. Това не е производство на Кока-Кола, а човешки съдби в една не особено човечна среда.

 17. Renren Says:

  Отвореното писмо е поредното доказателство, че наливането на дарения в домовете не води до затварянето им. Това е един порочен кръг, който се върти от години. От една страна не може да стоиш безучастен и да не помогнеш да се подобрят условията в който и да е дом, а от друга – точно това после дава основание домът да не се закрие, защото вече условията били по-добри, толкова много хора помогнали и т.н.
  Аз се опитвам, където видя подобни инициативи /напр. във форумите на бг мамма/ да пиша, че трябва да се помага с много мисъл за „после“.
  Най-големият проблем се създава от самите сгради – те не са подходящи за отглеждането на деца, както и да бъдат променени архитектурно. Защото са строени с други цели – да са училища, читалища, дори домове, но от стария казармен тип. По-добре е да бъдат сринати и на тяхно място, дори в същия двор да се изградят 2-3 къщички /както е в един от домовете в Пловдив/. Не може да се развие резидентна услуга, където да живеят деца, когато стените са по 4 метра високи, а коридорите повече от 20 метра дълги! Сградата просто носи друг дух. Говорим за място за живеене, което най-много се доближава до семейната среда – колко хора обичайно живеят в класната стая на бившето селско училище? Още по-голям проблем са домовете от 3 до 7 години – по-голяма част от тях са в бивши детски ясли или градини – всичко вътре е като в детската градина -с малките мивки и масички и огромните зали – едната за игра, другата за сън. Такъв е обликът на детската градина, където децата нормално са през деня, но вечер се връщат вкъщи, където могат да имат лично пространство, лични играчки…, но не и тези, които остават на същото място.
  Не обвинявам хората в домовете, нито дарителите – вярвам, че се опитват да направят най-доброто. Но повярвайте ни – НЕ МОЖЕ да се направи добра резидентна грижа за деца в старите сгради, освен в случаите, в които те са строени за човешко жилище – напр. сградата на „Райна Гатева“ в Русе.
  И най-големият проблем – няма разработен и утвърден модел на добра резидентна грижа за деца, към който хората да се стремят, има едни думи „преструктуриране“ и „реформиране“, които всеки превежда на езика на собствените си разбирания – обикновено като ремонт на сградата.
  Сега ще се излеят големите пари по програмите на ЕС – вече бяха включени за ремонт огромните бастиони на големите градове в проектите на регионалното развитие, очакват се и тези по деинституционализацията – те ще повторят схамата на дарителите – ще налеят пари в сградите и домовете ще пуснат корените си още по-дълбоко.

 18. Тео Says:

  Така е, лошото е, че дори и да се разработи и утвърди модел на добра грижа, докато не се хвърлят сериозни усилия и средства по превенцията на изоставянето и най-вече чрез законови мерки да се спре и санкционира безотговорното родителство, всички усилия ще са напразно. Страшното в момента е, че за много деца, живота в институцията е по-добрия вариант,защото другия е улицата или в гетата. Безотговорност, неинформираност, необразованост, бедност, незаетост, неизпълнение на законите и ненаказуемост, псевдо -социална политика толерираща всичко това. Това са само част от проблемите, които са в основата.
  Не може до безкрайност да се реформират и преструктурират институциите и грижите за децата в тях, трябва да се започне истинското, действителното им затваряне, с решаването на проблемите в основата.
  И наистина, всички които се опитваме да помагаме в домовете, трябва да го правим с мисъл за бъдещето, да влагаме средствата и услията си правилно, а не да вкореняваме съществуването на институциите.

 19. зк Says:

  уважаеми,само не преигравайте прекомерно.
  Трагедията повдигна въпрос от настоящето на дома,част от който сте и вие.
  Не се спасявайте вкупом.Предизвиквате въпроси.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s