Изоставените деца на България

Стенограма от дискусията в ЕП на 4 март април 24, 2008

Filed under: Европейски парламент — mogilino @ 3:11 pm

Ирландският евродепутат Кати Синот ни изпрати стенограмата от организираната от нея кръгла маса „Bringing an End to the Institutionalization of Children with Disabilities in the EU“ в Брюксел на 4 март. Дългичка е, но си заслужава четенето.

Напомняме, че български евродепутати от НДСВ, БСП, ГЕРБ и Атака се опитаха да осуетят събитието и по-точно прожектирането на част от филма на Кейт Блюет, защото филмът  „не отразява цялостно и обективно грижите в домовете за сираци в България и представя България като страна-член на ЕС, която не полага достатъчно грижи за децата в неравностойно положение“ и защото кръглата маса била точно след националния ни празник (въх!). Избрани сцени все пак бяха показани и какво се вижда от стенограмата целта е била не да се сочи с пръст България, а да се демонстрират ефектите от институционализацията на деца.

На 4 и 5 март българските медии отразиха това събитие по доста ограничен и популистки начин. Тричасовата задълбочена дискусия, включила разнообразни гледни точки, беше описана в няколко  мърляви дописки (пример) за шока, който филмът произвел и за още по-големия шок на българските евродепутати, насилени, миличките, да говорят за такава неприятна тема точно след националния празник. Затова е чудесно, че сега всеки може да прочете стенограмата и сам да си направи извод за какво, аджеба, е била тази кръгла маса.

Забележете, че почти всички участници имат дългогодишен опит в работата с деца и то не само в България. Говорят с желание да стигнат до решения на реални проблеми. Забележете и че Кати Синот е майка на дете със сериозно увреждане и говори от личен опит, а не заради удоволствието да чуе собствения си глас.

Във втората част на стенограмата има и малък бонус  – коментарите на известния с липсата на първите си седем години евродепутат Димитър Стоянов от Атака. Очевидно пошлото поведение и елементарния изказ са начините му да представя България в Брюксел. Забавен е, като шимпанзе в зоологическата градина. Приятно четене!

Advertisements
 

3 Responses to “Стенограма от дискусията в ЕП на 4 март”

  1. Linda Says:

    Днес е Разпети Петък и не ми се иска да съм крайна, но изказванията на нашите депутати са покъртителни. Срам, срам, срам! Илияна Йотова, която се е изказала дежурно с обичайните оправдания, които чухме вече много пъти – „колко много е направено“, „как не може да стане за една нощ“ и т.н. Душана Здравкова, която блесва с някакво предложение от кмета на София, ясно защо… и за капак – Д. Стоянов, който не мога дори да коментирам. Кой идиот го изпрати да ни представлява в Европарламента???

  2. Mария Шаркова Says:

    Ох, мен много ме беше срам да чета Стоянов какви ги е говорил. Знаех, че е нещо такова, защото Кейт ме беше питала кой е този луд българин, който говорел врели-некипели, крещейки. Аз веднага се сетих, че е той.
    А що се отнася до стенограмата-благодаря, добре е колкото може повече хора да я прочетат и да направят своите обективни преценки.

  3. […] евродепутат и майка на син с увреждане, организирала кръглата маса на 4 март, е и съавтор на декларация срещу […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s