Изоставените деца на България

ДДМУИ „Слънчице“ април 29, 2008

Filed under: Горски Сеновец — mogilino @ 2:30 pm

Представям ви сайта на ДДМУИ „Слънчице“ в с. Горски Сеновец. Доколкото ми е известно, това е първият  детски дом със собствен сайт в България. Създаден е от фирма „Акцент-Д“ като подарък. С директора на този ДДМУИ, г-жа Бистра Ботева, се запознах през 2005 година, когато тя се нуждаеше от помощ с превод на английски на един от проектите си. Оттогава с радост общувам с Бистра и с удоволствие й дарявам труда си (преводи, проектописане). Вдъхновява ме с несекващата си енергия да работи за живота на всичките си 57 питомника.

Първоначално Бистра събираше пари за подобрения на самия дом, който в момента е от най-приличните в България. Не само, че материалните условия за добри, но и на децата се прави рехабилитация от няколкото типа, имат дневни занимания за усвояване на ежедневни умения, както и градинарство и готварство. Една част от децата ходят на училище, а друга посещават дневни грижи. Повече ще разберете от сайта, който Бистра сама е писала.

Днес Бистра иска да види, че децата й могат да живеят извън дома. Всъщност точно тя ми помогна да облека в думи опасностите от институционализацията на деца. В партньорство с немска организация Бистра направи защитено жилище за младежи във В. Търново. Усилено се опитва да прокара и защитено жилище в Стражица, с помощта на общината. Има идеи за мобилни екипи, които обучават родители в отдалечените села, и за подкрепа на приемни семейства. Не се спира. Случвало се е да я намирам в кабинета й в дома в малките часове на нощта.

Все не успявах да ида лично да се запозная с петдесетте и седем деца на Бистра. Преди около месец обаче тя доведе четири от тях в София. Бяха издокарани и с ей такива очи гледаха големия град. Бистра обгрижваше и четирите с нежност. Разказа ми за всяко дете, за желанията й за бъдещето му, сподели ежедневни трудности. Впечатли ме историята на 18 годишния Стоян, който официално е изписан от дома. Бистра обаче го е наела на кухненска работа и сега усърдно му търси самостоятелно жилище в селото. Уверена е, че той ще се справи. Стоян пък я обожава, личи му.

Разгледайте сайта и особено красивите предмети, които децата изработват! И те, и Бистра заслужават голяма похвала!

– Я. Домусчиева

 

4 Responses to “ДДМУИ „Слънчице“”

  1. Mария Шаркова Says:

    Горски сеновец беше първият дом, който посетих. Странното е, че веднага след това видях Могилино и шокът от тази разлика беше още по-голям. Да, Горски сеновец ме впачетли. Такива хора като директорката му заслужават помощ от всеки и от всякъде, защото си струва да помагаш на тези, които протягат ръка за помощ. Добре, че има и такива места.

  2. […] блога, посветен на Могилино, която ми вдъхна надежда : “ДДМУИ “Слънчице””. Тя разказва за един съвсем различен дом, който вече си […]

  3. mayamarkov Says:

    Малко off-topic – знаете ли как се подбира кои младежи след навършване на пълнолетие да се настанят в защитени жилища? Изобщо кой и по какви критерии решава съдбата на младежите от домовете след навършване на 18 години и може ли „външен“ човек да се намеси в процеса? (Можете да видите в последния ми пост защо се интересувам.)

  4. Тони Says:

    Такива домове са много, много рядко срещани. Дано наистина да ги има!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s