Изоставените деца на България

Починала е Хариет Джонсън, активист за правата на хората с увреждания в САЩ юни 10, 2008

Filed under: качество на живот,реакции,статии — mogilino @ 7:33 pm

Хариет МакБрайд Джонсън, 1957 – 2008

Не знаех коя е Хариет Джонсън докато не попаднах на некролога й в неделното издание на „Ню Йорк Таймс“.  От него научаваме, че въпреки сериозното нервно-мускулно дегенеративно заболяване и нуждата да се придвижва с електрически инвалиден стол, г-жа Джонсън успява да стане адвокат и да работи в защита на правото на живот на хората с увреждания.

Известна е с противопоставянето си на идеята, че умъртвяването на новородени с тежки увреждания трябва да бъде законно. Според нея, наличието на увреждане няма отношение към качеството на живота.

Рабзира се, от гледната точка на неувредения да си прикован в инвалидна количка и да ядеш и ходиш до тоалетна с чужда помощ е може би съдба, по-лоша от смъртта. Джонсън обаче отрича такова отношение към хората с увреждания – ау, нещастните, горкичките, дайте да дадем – и поддържа идеята, че дори и хората с най-сериозни увреждания могат да се наслаждавat на живота и да бъдат щастливи. За себе си е твърдяла, че е щастлива и доволна. И затова животът и нуждите им трябва да бъдат уважавани.

В България още никой няма такава нагласа към хората с увреждания. Всичко за тях се прави от съжаление и покривителство, понякога дори с погнуса. Децата  с увреждания се изоставят не само заради проблемите, които държавата създава при отглеждането им, но и заради вярата, че това не могат да бъдат истински деца, които радват родителите си. И заради убеждението, че животът им е безсмислен.

Тъжно. И погрешно.

 

5 Responses to “Починала е Хариет Джонсън, активист за правата на хората с увреждания в САЩ”

 1. eli Says:

  България не обръща внимание на този проблем и това позволява на местните власти да прикриват далаверата в домовете. Такъв е случаят в шуменския дом „Детелина“. Местната червена власт с цената на всичко развали договора с НПО, което започна да разкрива една по една далаверите на директора на дома Пашов. Той нали е бивш комсомолец успя да ги изгони и остана да точи пари за себе си и за червената партия.Работещите в дома се заплашват да мълчат и т.н. И понеже в Шумен няма кой да разплете тази мръсна тайна да дойдат журналисти от София и да поразпитат, да поразровят.

 2. Магия Says:

  Да почива в мир…

 3. dil okullari Says:

  do you know any information about this subject in other languages?

 4. mogilino Says:

  In English. Just google her name.

 5. Тони Says:

  Да почива в мир!…….Защо ли точно тя са е заела, с защитата на право на живот на хората с увреждания!? В България сме с много искривено мислене, за абсилютно всичко.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s