Изоставените деца на България

Първата Малка къща за деца приюти шест деца октомври 23, 2008

Filed under: Малка къща за деца,Русе,УНИЦЕФ — mogilino @ 11:49 pm
<!–[if gte mso 9]> Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–>

Въпреки че вече от седмици там живеят деца, откриването на първата Малка къща за деца в Русе се състоя на 22 октомрви.

Официалната информация можете да прочетете тук и тук.

Следва неофициалната, събрана от списващите блога:

Децата наистина изглеждат съвсем различно, много по-добре. “Направо цъфтят” казва Цветелина Бонова (Комуникации и връзки с обществеността), от УНИЦЕФ. На откриването са били и всички хора от Могилино, които са се грижили за тях, и те също са споделили, че децата са много променени в положителна посока. Жена, грижеща се за децата в Малката къща, сподели, че те се чувстват и изглеждат добре, ходят на разходки в парка, люлеят се на люлка. Толкова хубаво звучи, чак ни е трудно да повярваме! Тя сподели също, че децата нямали обувки, оказа се, че отговорността за непосредствените нужди на децата от дрехи и обувки е на организацията „Екип”, която управлява къщата. Надяваме се много бързо да решат този проблем.

Няколко човека от настоящия екип са работили един месец в Могилино, за да свикнат с децата и да наблюдават грижите полагани за тях от специалистите.

Логопед, рехабилитатор и други специалисти се осигуряват за децата в дневните центрове, които ще посещават. Идеята е да излизат максимално много навън, а не цялата услуга и грижа да е затворена вътре в къщата. Да живеят като всички други деца, които ходят на детска градина, училище, гости, разходка. Затова е и специализираният бус, който УНИЦЕФ е предвидил да осигури със средствата набрани от „Великолепната шесторка”.

Едно от децата всекидневно посещава детска градина.

Психолог от Центъра за обществено подпомагане в Русе работи с децата, а и с родителите. (Вероятно става дума за родители, с които междувременно е направена връзка и вече са посещавали децата си). Целта и надеждите са в посока реинтеграция на част от тях!

НПО “Екип”, управляващо къщата, управлява и Центъра за общественa подкрепа в Русе, което дава шанс нещата да се случват както трябва! (Надяваме се за този момент да научим повече подробности, защото звучи много добре наистина).

Обучението на персонала, работата и грижите за децата, ще бъдат описани в  „Методика за малката къща”, която УНИЦЕФ възнамеряват скоро да завършат и да публикуват на сайта си. Много от подробносите се променят в движение,  в зависимост от конкретните нужди и резултати, наблюдавани след обучението и всекидневната грижа за децата. „Методиката” ще служи като основа и за другите четири къщички, променяна при нужда и вероятно одобрена от МТСП. (Това е хубаво, идеята е да се създаде стандарт за този нов вид услуга и грижа, на базата на реален опит и постигнати резулати.)

Решението звено  “Майка и бебе” да бъде реконструирано в Малка къща е изцяло на община Русе. Аргументите им са, че от 2005 год. тази услуга е била ползвана само от пет майки. (Всички можем да се досетим защо и как се е получило така, малко вероятно е в Русе и областта да липсват майки в риск.)

За средствата да обобщим, за да е по-ясно:

Уницеф ще вложат 220 000лв., от събраните средства чрез „Великолепната шесторка”. Това включва:

20 000 лв. за обучението на персонала. По график обучението в центъра ще трае девет седмици, като ще бъде разделено на теоретична и практическа част, т.е теорията ще е следвана от практика, стаж. Прочетохме графика за обучение, подробно описан по дни и седмици. Впечатляващ е! Много детайлно и сериозно са застъпени всички необходими аспекти и знания, за да бъде грижата и услугата за деца с увреждания професионална и правилна.

Уницеф са превели и 150 000 лв. на община Русе за проектирането и инсталирането на асансьор, благоустрояване на зелената площ и изграждане на детска площадка.

Останалите средства ще са за микробус, с който децата да посещават детските центрове в Русе. Микробусът е поръчан и предстои закупуването му.

Ремонтът на сградата е поет от Фонд социално подпомагане към МТСП – 50 000лв. Средствата за издръжка на новата социална услуга , Център за настаняване от семеен тип, също се осигуряват с държавна субсидия към Община Русе.

Пет хиляди лева е дала община Русе за оборудване и обзавеждане на дома. Общината е предоставила и сградата, която е новопостроена и тяхна собственост, в добро състояние. Редно е да се отбележи, че общината би могла да продължи да си получава държавната субсидия за „Звено майка и бебе”, без да имат клиенти в него (но все пак, защо няма клиенти?!) и по този начин да е на печалба. Похвално е, че вместо това, те са се решили да стартират една нова и сложна социална услуга.

Много се надяваме на екипът в къщата, сигурни сме, че никак не им е лесно, това е нов вид услуга, общественият интерес и натиск е голям, но вярваме и разчитаме много на тях! Тяхната грижа, човешко отношение и любов към децата са най-важното!

Тео

 

 

3 Responses to “Първата Малка къща за деца приюти шест деца”

  1. bobby Says:

    Molq vi se ot tqh 200 lv. za obuvki!

  2. Lazarus Says:

    Все мы – герои своих романов

  3. Тони Says:

    Дано да не е само на думи!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s