Изоставените деца на България

Свободата е възможна декември 24, 2008

Бих искала да приключа годината с разказ за Георги, който преди няколко седмици спечели дело пред Върховния касационен съд и възвърна гражданската си дееспособност след седем години под запрещение и цял живот в институция.

Георги бил изоставен в дом при раждането си, защото имал вроден сърдечен дефект. След години подмятане, момчето изостанало с развитието си и получило епилепсия.  Заради тези диагнози, Георги бил поставен под пълно запрещение през 2001 година.

Седем години Георги не е имал право да решава къде и как да живее и пътува, да управлява имуществото си, да създава семейство и да гласува.

През 2005 година, Георги, Български хелзинкски комитет и Mental Disability Advocacy Center заедно завеждат дело за сваляне на запрещението. Успяват едва преди месец след няколко отхвърляния и загуби. В началото на декември Върховният касационен съд за пръв път се произнесе по дело за запрещение над човек с умствена изостаналост и върна на Георги гражданската му дееспособност. Съдът потвърди това, което тзи мъж винаги е знаел – че няма законна причина за отнемането на правата му.

Докато траят тези дела Георги не е стоял със скръстени ръце. Завършил е курсове за готвач и вече работи в ресторант.  От март дели самостоятелен апартамент с още един мъж.

На пресконференция миналата седмица Георги каза:

Искам да кажа на всички, че ние, от институциите, трябва да вярваме, че свободата е възможна.  Често не ми достигаше надежда и смятах, че животът ми ще свърши поради липса на възможности.  Но тази вяра ми помагаше да си върна надежда. Срещнах много хора, които ми помогнаха и продължават да ми помагат да запазя тази вяра. Искам всички да знаят това. Нормалният свободен живот е много ценен. Помнете това.

Цялата история на Георги тук.

– Яна

 

4 Responses to “Свободата е възможна”

 1. Тео Says:

  Изключителна история! Много ми е трудно да разбера и проумея, за какво точно е бил поставен под запрещение?!

 2. Тони Ратайчева Says:

  Исключителна истрия! Не мога да разбера тези родители, които изоставят децата си в дом и то защото са болни. А защо е бил под запрещение……………?

 3. mogilino Says:

  Тони, не знам със сигурност, но е вероятно някой да е подал молба до съда. И за съжаление, за много наличието на умствена изостаналост веднагически означава, че човекът не може да взима решения за себе си.

  Благодаря ви, че четете този блог. Много ме радват коменатарите ви.

  Весели празници!

  Яна

 4. pogar Says:

  Не мога да проумея как някой въобще захвърля дете в институция-нима си мисли,че друг би могъл да му даде повече любов или грижи?!
  А относно дете с увреждане-извинете,но това не е дефектен телевизор,който можеш да върнеш в магазина!!!!
  Това,че някой физически е неспособен да се грижи за себе си(или поне така изглежда) май автоматично (за някои) е признак,че е дебилен или психически неспособен да взема решения и да живее нормално.
  То в тая наша държава няма нормални политици,как да измислят нормални закони тогава?!!
  Браво на този младеж,пожелавам му отсега нататък да живее нормално и достойно без разни „компетентни“ писарушки да му тровят живота!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s