Изоставените деца на България

Нека видим „невидимите“ деца февруари 16, 2009

Filed under: Русе,УНИЦЕФ — mogilino @ 10:35 pm

Нека видим “невидимите” деца


Какво? Представяне на новата кампания на УНИЦЕФ “Невидимите деца” за децата с увреждания.


Кога? 18 февруари 2009 г. в 11.00 ч.


Къде? Център за култура и дебат „Червената къща“ ул. „Любен Каравелов“ № 15, гр. София


Кой? Росен Дльогов и Спаска Топалова, златни медалисти, алпийските ски от Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Айдахо’2009; Октавиан Бивол, Представител на УНИЦЕФ за България, Весела Банова (детски психолог); д-р Мечкунова (детски психиатър), Христо Христозов, Национален директор на Спешъл Олимпикс България;


Защо? Защото най-уязвимите деца са наш приоритет. Там, където другите виждат проблеми, ние виждаме възможности. Там, където другите виждат тежест, ние виждаме гордост. Там, където другите виждат бреме, ние виждаме любов.


УНИЦЕФ България стартира кампания за промяна на нагласите към «различните», «невидимите» деца, които сме свикнали да наричаме деца с увреждания, с интелектуални затруднения, с проблеми в душевното здраве, деца с проблемно поведение или деца със специални потребности. Тези деца и техните семейства са постоянно изправени пред редица трудности в ежедневието си. А трудностите, най-често са резултат от средата им на живот, отношението на обществото към тях, а не последствие от техните увреждания. Техните и възможности са подценявани, а нуждите им са пренебрегвани.


Необходима е промяна в обществените нагласи, нужно е представяне на добър модел за интегрирани услуги в общността за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. «Детският кът за развитие» в гр. Русе ще предоставя психологическа подкрепа и терапия за децата с увреждания и техните семейства. Реалните резултати ще бъдат по-доброто интегриране на децата, подобряване на техните способности за общуване, достигане на техния пълен потенциал, превенция на изоставяне, по-добра грижа и т.н.


УНИЦЕФ работи в партньорство с правителството, местните власти, неправителствения сектор за промяна в политиките, системата за грижи и благосъстоянието на децата в България. Водещият принцип е спазването на Конвенцията на ООН за правата на децата, която дава мандат на УНИЦЕФ да работи на световно ниво.


За повече информация:

Цветелина Бонова, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България
Тел.: 02-96-96-207, 0882-42-44-43; е-mail: tbonova@unicef.org


За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща международна организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 

5 Responses to “Нека видим „невидимите“ деца”

 1. mogilino Says:

  От името на инициативен комитет „Родители на деца с увреждания от цяла България и приятели“, искам да благодаря на Уницеф за тази кампания! Приемаме я и като лична подкрепа за нашата инициатива и всичко, за което се борим и правим. Уницеф са от малкото, които по такъв категоричен и невероятен начин ни подкрепиха. Благодаря!

  Тео

 2. amnezia Says:

  Бедни, болни, гладни хора и бедстващи роми! Да бягаме в Хаити!

  Не е морална помощта към Хаити, когато много хора в България гладуват, деца ровят в кофите и раково болните нямат пари за лекарства.
  Не е морално 60 % от населението да е безработно, да няма заетост, да има глад и да няма бюджетни пари за бедни. Колко скитащи и бездомни има в България? Защо България не помогна на болните от морбили ромски деца, които задръстиха болниците в страната?
  Как тогава ще помогнем реално и морално на Хаити? Може ли една бедна страна да помага на друга бедна страна? Не можеш да помагаш на другите, когато не можеш да помогнеш на своите. Всичко останало прилича на политически популизъм. Все още не са възстановени изцяло жилищата на българите претърпели щети от наводненията. Имаме достатъчно ровещи за смет, достатъчно болни, достатъчно нещастни – този тих ужас няма кой да спре. Те имат нужда тук и сега от помощите на правителството, а не е морално да се проявява светкавична загриженост на хората, на които вече Барак Обама помогна с една голяма помощ от 100 000 000. Европейския съюз на фона на кризата в икономиката изпрати 1000 000 евро. Пиар и популизъм, пиар и демагогия с човешките нещастия по света.
  Изразявам загриженост за страдащите хора в Хаити, но като българин ме интересува как живее българина, кой му помага и как страда той. Всеки разумен човек знае, че би могъл да помогне, ако има реалната възможност, защото българите все още си помагат.
  Обясняват ни, че бюджетната пица е празна, че няма никакви пари в държавата и изведнъж изникват пари за помощи.

  Ромските деца бедстват всеки ден!
  В ромските гета историята на Хаити продължава десетилетия наред!

  УНИЦЕФ-България и ООН-България отказаха да се включат в
  Национална кампания “Подай ръка бъди човек” в подкрепа на деца-ученици от бедни ромски семейства

  На 1 януари 2010 г., преди земетресението в Хаити, фондация “Роминтерне – Право на живот” започна подготовка на Национална кампания “Подай ръка бъди човек” по повод 2010 – година за борба с бедността и социалната изолация. Кампанията е в подкрепа на деца-ученици от бедни ромски семейства. Поканихме УНИЦЕФ-България, да се включи в кампанията – отказа подкрепа! ООН-България също отказа подкрепа! А сега, всички помагат на Хаити.
  Ромските деца бедстват всеки ден! В ромските гета историята на Хаити продължава десетилетия наред!
  За това, всички бедни, болни и страдащи хора, ромите! Да бягаме в Хаити! Там светът ще ни забележи. Там ще получим помощ и дом!

  Приканваме всеки, който може и има сърце да подкрепи Национална кампания “Подай ръка бъди човек”.
  Повече информация на: http://www.hristohristov-bg.com

 3. Христо Христов Says:

  Катуни, каруци и огньове в грандиозен спектакъл за деня на ромите в зала 1 на НДК

  Иво Папазов-Ибряма, Ана-Мария и Нешка Робева с нейната трупа, ще поздравят ромите на 8 април – Международен ден на ромите в Зала 1 на НДК от 19.30 часа.
  Заедно с тях в концерт-спектакъл “Чергари” ще участват ромските звезди: Софи Маринова, Амет, Юлия Бикова, Сашо Роман, Джаго, Роксана, Венеция и Патриция, Надя, Нани и други. На сцената ще се качат близо 100 танцьори, които ще представят индийски, ромски и модерни фолклорни танци. Сцената в зала 1 на НДК ще бъде превърната в табор, с катуни, каруци, огнища, който ще напомнят за чергарския живот на ромите. Специални ефекти, мултимедия, звук и осветление ще предадат неповторими преживявания от историята на ромите, от тръгването им от Индия до пристигането им на Балканския полуостров. За първи път в България се представя ромски спектакъл от такъв мащабен характер. На него са поканени Президента, министър-председателя, представители на Европейската комисия, посланици и много други държавни лица. Спектакълът е част от национална информационна кампания “Подай ръка, бъди човек” с посланик на идеята Иво Папазов-Ибряма. Режисьор на спектакъла е Марина Костадинова, сценарист и продуцент е Христо Христов.

 4. галя пенчева Says:

  зашто когато семеиство иска да си осинови дете става толкова бавно и образуване на нерви


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s