Изоставените деца на България

Изоставените деца се увеличават въпреки мерките март 21, 2009

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 8:58 pm

Изоставените деца се увеличават въпреки мерките
в-к Сега

Въпреки държавната грижа изоставените деца се увеличават от началото на тази година, показаха статистики от последните дни. Само за януари и февруари са били изоставени 200 деца до 3 г., съобщиха от фондация „За нашите деца“ преди ден. За миналата година бройката ни извежда на първо място в Европа – 2083 деца са постъпили в институции. Тревожната тенденция потвърждава и социалното министерство. Оттам не оповестиха точни данни, но признаха, че се увеличават изоставените деца до 3 г. в София и Перник.

През 2008 г. държавата е дала над 5.4 млн. лв. за извеждане на деца от институции и преход към алтернативна семейна грижа. Средномесечно през миналата година МТСП е работило по 3585 случая. 17 515 неосигурени майки са били подпомогнати с еднократна помощ при бременност, докато тази година броят им ще се увеличи сериозно до 24 500.

Няма голям успех и в друга област – професионалната приемна грижа все още е твърде ограничена. Само 87 души са станали професионални приемни родители през миналата година, показва статистиката на МТСП.

НЕДОВОЛСТВО

Една съвсем нова мярка пък – изплащането на помощите за деца накуп за майки на близнаци и студентки, вече си навлече критики. Промяната мина на първо четене в парламента преди празниците. Целта й е да облекчи тези семейства, като им осигури средства за креватче, количка и др. неща от първа необходимост веднага след раждането. В отворено писмо до институциите родителите настояват парите да продължат да се изплащат равномерно, защото след втората година на децата доходите и без това рязко спадат от 90% от заплатата на минималното възнаграждение.


Наплив от чужденци да осиновяват българчета

в-к Дневник

Предстои приемането на нов Семеен кодекс, който следващата седмица ще бъде разгледан на второ четене от парламента, съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според проекта дете, оставено в дом, след шест месеца ще има право да бъде записано в регистрите за осиновяване, без да е необходимо съгласието на родителите. Действащият в момента кодекс затруднява много осиновяванията, тъй като родителите трябва да дадат изрично съгласие и често отказват или не може да бъдат намерени. Само от началото на тази година в домове са изоставени над 200 деца, съобщиха наскоро социалните служби.

Advertisements
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s