Изоставените деца на България

Комисията за защита от дискриминация присъди в полза на Сдружение „Свети Мина“ юни 23, 2009

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 1:17 pm

10 юни 2009 10:09 / обновена на 10 юни 2009 | Дарик Дoбрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=364606

Децата с увреждания под 16 години неправомерно са лишени от правото за ползване на безплатни едногодишни винетни стикери. Това реши Комисията за защита от дискриминация, в отговор на жалба, подадена от добричкото Сдружение „Св.Мина“ и семейства от Казанлък.

Правото на ползване на винетни стикери е било отказано от Министерството на труда и социалната политика в началото на миналата година, съобщават от „Свети Мина“, след като много от семействата вече принудително са прехвърлили автомобилите си на името на децата си, за да ползват тази придобивка. Сега, Комисията за защита от дискриминация установява, че прилагането на чл.10в от Закона за пътищата води до необосновано по-неблагоприятно третиране на семействата, полагащи грижи за деца с увреждания под 16 години, спрямо останалите лица с трайни увреждания и представлява пряка дискриминация по признак „възраст“. Същият текст поставя и в непряка дискриминация децата с увреждания спрямо възрастните с трайно нарушена работоспособност.

Комисията излезе със становище за изменение на дискриминативния текст, заради нарушените права на децата с увреждания, регламентирани от Конституцията на България, Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за закрила на детето, съобщават още от сдружението. След тази промяна ощетените родители могат да предявят съдебни искове за нанесени материални щети или пропуснати ползи, коментират юристи.

Следващата жалба на добричката организация до Комисията по дискриминация ще е срещу НЗОК, която с последните промени в лекарствената политика лишава стотици хиляди деца с хронични заболявания и увреждания от достъп до ефективно достъпно лечение.

Сдружение „Свети Мина“ работи в полза на семействата, отглеждащи деца в неравностойно положение.

Advertisements
 

2 Responses to “Комисията за защита от дискриминация присъди в полза на Сдружение „Свети Мина“”

  1. Hotels Says:

    That is really right. I was seeking on that matter and I agree with your thoughts


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s