Изоставените деца на България

Илиана Йотова – Българското семейство е виновно! октомври 18, 2009

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 4:12 pm

ДО Г-ЖА ПРЪМОВА

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ 

С КОПИЕ ДО: 

ДО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ В ЕП 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГAРИЯ 

 

Уважаема госпожо Пръмова,

В централната новинарска емисия на БНТ, от 20 ч., На 16.10.2009 г., Се излъчи репортаж от Брюксел, във връзка с новия филм на г-жа Кейт Блюет, една година след първия й филм за дома в Могилино и невероятните подобрения в състоянието на децата и младежите само за една година, благодарение на специалните индивидуални грижи за тях. Белгийски граждани са поканили новият директор на дома, да посети страната им, за да се запознае с условията и грижите към децата с увреждания в Белгия.

В тази връзка явно, сравнявайки решенията на проблема в нашата и Белгийската страна, репортажът Ви завърши с изказване на г-жа Илияна Йотова, Европейски депутат втори мандат, която изтъкна като основна причина и виновник за съществуването изобщо на този проблем в България, „българското семейство „.

Цитираме:

„За съжаление у нас, българските семейства не искат да си гледат тези деца и считат, че държавата им е длъжна, да им ги гледа по домовете, затова ги изоставят. В Белгия това никога не може да се случи, там родителите и през ум не им минава да си изоставят децата “

 

Ние, български родители на деца с увреждания, искаме да заявим следното:

 

Изказването на г-жа Йотова е дотолкова абсурдно и неадекватно, че може да бъде обяснено само с абсолютно непознаване на проблема и с нагло и повърхностно отношение към проблемите изобщо на децата с увреждания в България и техните семейства. Подобно изказване е недопустимо за човек, който претендира, че е достоен да ни представлява в Европейският съюз. Държим да зададете следните въпроси на г-жа Йотова и очакваме нейния отговор:

1. В качеството си на Европейски депутат и наш представител ли си позволява да обвинява българските семейства в безотговорност и жестокост към децата им?

2. Или прави това в качеството си на представител на партия, която в продължение на години участвайки във властта провеждаше цинична и наказателна политика към децата с увреждания и тяхните семейства, което е основната причина за изоставянето на тези деца в държавните изолатори, които хора с мисленето и компетентността на г-жа Йотова, нагло наричаха „домове за болни деца“. В тяхните „домове“, децата просто деградират и измират, именно защото социалният министър от партията на г-жа Йотова считаше, че тези деца „толкова си могат“, защото са „клети създания“.

 

Държим и да запознаем г-жа Йотова със следните факти:

 

„Подкрепата“, която получавахме от „социалната политика“ на същата тази партия, представител, на която е г-жа Йотова е следната:

– В родилния дом, в първите мигове след раждането: „Остави това дете в дом, не си проваляй живота, от него нищо няма да стане.“

Никоя от нас, никога в тези първи и най-трудни мигове след раждането и установяване увреждането на децата ни, както и след това, не е виждала дори очите на социален работник или психолог, които да ни окажат дори най-елементарната подкрепа или поне да ни дадат някаква информация какво предстои за нас и детето ни оттук нататък, и как да се справим и да му осигурим необходимите специални грижи.

– Следва откъсване на детето от нас, наблюдаваме го през няколко дебели стъкла, и постоянно и систематично внушаване, че няма да сме в състояние да полагаме грижи за него, защото е обречено и няма да оцелее.

– При отказ от наша страна да се вслушаме в тези „компетентни“ съвети и напътствия, и заявим, че въпреки всичко ще задържим и ще се борим за децата си, получавахме отношение като към хора загубили разсъдъка си.

– Следват дълги и мъчителни месеци, безсънни нощи, които никой освен майка преживяла това не може да си представи.

– Следва пътуване и тичане по специалисти из цяла България, изследвания, консултации и най-различни диагнози, като средствата за да ги платим събираме, продавайки къщи и имоти, и просейки от приятели.

– След години напускаме работа, много често и съпрузите ни ни напускат, оставаме без кариера, бъдеще, все по-сами и без никаква надежда, крепеейки ни само любовта и усмивката на детето ни, което не само е оцеляло противно на всякакви „квалифицирани“ прогнози, но и е щастливо и се развива според възможностите си, на всичкото отгоре.

През цялото това време отчаяно сме търсили помощ и подкрепа от същата тази държава, която според г-жа Йотова ни била „длъжна“, поне за някаква елементарна информация или насока, и сме се сблъсквали само с безразличието и некомпетентността й. Когато в крайна сметка, благодарение на „държавната подкрепа“, изпаднем с децата си до борбата за елементарно оцеляване, получаваме „великодушна подкрепа“, изразяваща се в помощи и ограничения, и отношение като към потенциални злоупотребители с тях, проверки от социалните служители, целта , на които е изразходването на помощите, а не състоянието на детето и семейството ни.

Но ние сме „благодарни“ на социалният министър от партията на г-жа Йотова, защото все пак единици от нас успяваха да се преборят и справят с бюрокрацията и чиновниците и да се доберат до „привилегията“, да станат обект на тяхното социално „великодушие и щедрост „, и благодарение на него да Оцелеем и ние и децата ни. Останалите просто не оцеляват.

 

Предайте на г-жа Илиана Йотова и следното:

– Причината за изоставянето на децата с увреждания в институции, тяхното страшно и тежко положение, пълна изолация, деградиране и обреченост там се дължи и корени в некомпетентната и безхаберна социална политика, която се провеждаше спрямо нас и семейства ни, докато нейната партия беше на власт и министър на социалната политика беше съпартийката й Масларова.

– След филм като „Невидимите деца на България“ в останалите демократични държави министри като г-жа Масларова си подават оставките и никога повече не припарват до публична политика.

– Като представител на България в Европейския съюз, г-жа Йотова следва да защитава и уважава българските родители и семейства, а не да оправдава както своята некомпетентност, така и на колегите си, обвинявайки българските майки и родители.

– Настояваме г-жа Йотова да подаде оставката си като български депутат в ЕП и публично да се извини на всички българските семейства и специално на нас родителите, отглеждащи деца с увреждания!

За повече информация, можете да се запознаете и с нашата петиция, която вече се разглежда в ЕС, внесена от г-жа Кати Синот, както и да прочете писмата на майки на деца с увреждания, събрали сили, за да ги разкажат.

 

Петиция:

http://www.bgpetition.com/roditeli-na-deca-s-uvregdania-ot-ciala-Balgaria/index.html

 

В категорията „Лесно ли е да си родител на дете с увреждане в България“, Можете да прочетете писмата.

 

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС „УСМИХНИ СЕ С МЕН“ – РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

 

СДРУЖЕНИЕ „СВЕТИ МИНА“ – НА СЕМЕЙСТВА НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ, ГР. ДОБРИЧ

 

„РАВЕН СТАРТ – 2008“ – СДРУЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВА НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ, ГР. ГАБРОВО

 

„ДОБРОВОЛНА АСОЦИАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ“ – ДАР

 

„ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ“ – ДБМ

 

СДРУЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА С ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ЗА „СВЕТА СОФИЯ – ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ“

 

АСОЦИАЦИЯ „И НАС НИ ИМА“ – РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С ФИЗИЧЕСКИ И МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ

 

ФОНДАЦИЯ „РАЗЛИЧНИ, НО РАВНИ“ – РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

 

„СДРУЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН“

 

Тук можете да видите изказването на г-жа Йотова:

http://bnt.bg/bg/productions/76/edition/4353/po_sveta_i_u_nas_emisija_20_00_16_oktomvri_2009

 

2 Responses to “Илиана Йотова – Българското семейство е виновно!”

  1. a-tipova Says:

    Страхотно писмо! Аргументирано, емоционално без да е мелодраматично, ясно в изискванията си и целите си. Истинско искане на диалог (надявам се с две страни) – не караница, обвинителница или мрънкалница.
    Още ведниж моите искрени благодарности, че защитавате деца, които имат отчаяна нужда от закрила и че давате сили и смисъл на всички ни.

  2. Manuilova, A. Says:

    Споделям искрено възмущението Ви и напълно подкрепям искането за оставката на г-жа Йотова.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s