Изоставените деца на България

НПО НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА декември 5, 2009

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 9:17 pm

ДО Г-Н ПЪРВАНОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

ДО Г-Н ДЯНКОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

ДО Г-Н БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

ДО Г-Н МЛАДЕНОВ

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

НА Р. БЪЛГАРИЯ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

                                                

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

НПО НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА

Уважаеми дами и господа,

Настояваме да се приемат изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), които отменят порочната практика така наречените национално представени организации на и за хора с увреждания да получават ежегодни субсидии от държавния бюджет.

Тези субсидии, определяни всяка година в Закона за държавния бюджет, не подпомагат интеграцията на хората с увреждания. Единственото, което тези субсидии постигат, е издръжката на няколко неефектвни НПО, които нямат нито капацитет, нито стимул да представляват хората с увреждания.

Тези НПО, сред които са Съюзите на инвалидите, слепите и глухите в България, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Център за психологически изследвания и още няколко, дори не могат да се наричат неправителствени организации, тъй като се издържат предимно с въпросните държавни субсидии . Те не са независими. Как тогава очакваме да бъдат независим глас на българите с увреждания и техните семейства?

Държавните субсидии за тези НПО не достигат до хората с увреждания. Те се ползват за офисни разходи, съмнителни в ефективността си проекти, различни развлекателни дейности, като например известните банкети и шахматни турнири на Съюза на глухите. Не оспорваме нуждата от развлекателни, спортни и клубни дейности за хората с увреждания, но в този момент те не могат да бъдат първостепенни. Нужно е харчене за интеграция и достъпна среда, а не за специализирани шахматни турнири и спортни лагери, които нямат какъвто и да е интеграционен ефект.

Държавните средства трябва да са инвестиции в реални дейности с преки социални резултати, повишаващи благосъстоянието на хората с увреждания, а децата и младите хора с увреждания и семействата им трябва да имат пряк достъп и полза от тези резултати. Настояваме държавата да финансира само целеви проектни дейности, одобрявани по предварително начертани критерии за ефективност.

Само така ще се създаде равнопоставена конкурентна среда за дейност на различните неправителствени организации, ще се повиши ефективността им и ще се стимулира дейността на всички неправителствени организации в сектора. Интеграцията на хората с увреждания няма да се случи, ако държавата продължава да търпи своите любими хрантутници и да си затваря очите за начините, по които те пилеят средства.

 

Настояваме:

1. Цитираният по-долу текст от Проект за промени на Закон за интеграция на хората с увреждания, да бъде върнат в проекта.

„Чл. 52. Национално представителните организации на и за хората с увреждания имат право на субсидия от държавния бюджет въз основа на представени от тях проектни предложения по предмета на този закон при условия и ред, определени в методика на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите. „.

2. В критериите за определяне на национално представените организации на и за хора с увреждания и родителските организации, на първо място да се заложи критерият за реалната ефективност, работа и резултатност в полза повишаване благосъстоянието и защитата правата на хората с увреждания и семействата им, при определяне на организациите, които следва да защитават и представляват хората с увреждания.

3. Да се отмени новата ал. 3 от последния вариант на Проекта за промени, а именно:

„(3) Другите организации, работещи в областта на интеграцията и защитата на правата на хората с увреждания, не могат да бъдат повече от 15 на сто от състава на съвета по ал. 1.“

Последно, настояваме Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика да извършат одит и оценка на работата на всяка една национално представена организация. Техните членове и въобще гражданите на България имат право да знаят за какво се изразходват така щедро раздаваните държавни субсидии. Също така, настояваме да се проверят и методите им за набавяне на членска маса, тъй като сигналите за злоупотреби с лични данни и фалшифицирането на подписи не са един и два.

С уважение:

Красимира Обретенова,

Председател на УС на:

Сдружение „Свети Мина”, гр. Добрич, член на УС на Национален алианс „Усмихни се с мен”, ел. адрес: sveti_mina@abv.bg

Национален алианс „Усмихни се с мен” – Родители и приятели на деца с увреждания, ел. адрес: na_usmihnisesmen@abv.bg 

СДРУЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА С ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ”СВЕТА СОФИЯ – ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ”, ел. адрес: svsofia@abv.bg 

СДРУЖЕНИЕ “РАЗЛИЧНИ, НО РАВНИ” – РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ, ел. адрес: mimitavkova@abv.bg 

„Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун“ ел. адрес: contact@downsyndromebg.com 

”Равен старт – 2008” – СДРУЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВА НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ, ГР. ГАБРОВО ел. адрес: raven_start2008@abv.bg 

„ДОБРОВОЛНА АСОЦИАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ” – ДАР

Дата: 08.12.2009 г.

 

5 Responses to “НПО НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА”

 1. Не разбирам. Като е НПО, защо да получава издръжка от държавата? Нали затова така се казва, защото де факто не е свързана, а работи паралелно с нея?

 2. mogilino Says:

  Много логичен въпрос задаваш, и ние питаме същото?! Никъде по света го няма това нещо, да се издържат от държавата някакви организации, които се представят за НПО и защитници на хората в неравностойно положение. Субсидии да, но срещу заявка за свършване на нещо реално и в полза на хората, т.е. на проектен принцип и строг контрол после как си изхарчил държавните пари. Е, няма такова нещо, досега получаваха твърди субсидии, които си раздаваха за заплати и офиси и се разхождаха насам натам, а годишните им отчети са копипейст на миналогодишните. Ние настояваме за равнопоставност и в крайна сметка да се изясни, че организации, които получават твърди държавни субсидии са си вид държавни структури и да престанат да се представят като НПО. Пълен абсурд, на който е крайно време да се сложи някакъв край, особено в период на тежка криза, и най-важното, реалното положение на децата с увреждания и семействата им. Плащаме данъци, за да се дават държавни пари на подобни организации, които уж защитавали нечии права, а до децата ни не стига нищо от тези пари.

 3. mogilino Says:

  На всичкото отгоре, ония предишните подопечените на Масларова, изобщо не искаха да разговарят с родителите и организации им, защото не били нац. представителни. Това официално са ни го отговаряли от МТСП преди изборите. „Дотолкова, доколкото организациите на майките на деца с увреждания не са нац. представени, с тях не е воден диалог“ – цитирам. Т.е. не стига, че от нашите данъци получаваха субсидиите си, но и дори правото ни на диалог изземваха. Ама то е логично де, те нямат интерес хората да имат диалог с управляващите, защото ще вземат сами да започнат да си защитават правата, и ще се окаже, че те са излишни, т.е. няма за какво да получават субсидии.

  • И какво, като не са национално представени? В смисъл, те са, доколкото защитават интересите на група български граждани и това не е нужно да се случва под крилото на някоя държавна институция. Безумие е да се изключва диалог с НПО-та заради самата им природа. Ако е така, какъв е смисълът от тях тогава? А такъв има, ако осъществяват реална дейност, разбира се, или пък не им се пречи по всевъзможни начини да го правят.

   Отдавна ми се струва, че по отношение на социалната политика живеят в някакво времепространство, различно от актуалното. Чак ме е срам.

 4. Изчезна ми половината от последното изречение. Извинявайте, че се повтарям.

  Отдавна ми се струва, че по отношение на социалната политика нашите народни представители живеят в някакво времепространство, различно от актуалното. Чак ме е срам.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s