Изоставените деца на България

РОДИТЕЛСКА ПОЗИЦИЯ февруари 1, 2013

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 7:01 pm

ПОЗИЦИЯ

ОТ „НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС УСМИХНИ СЕ С МЕН“

 

ОТНОСНО:  Задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца

 

ДО

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

 

„Национален алианс Усмихни се с мен“ подкрепяме въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на децата от четири годишна възраст. Мярката има за цел ранна превенция и подкрепа за децата от уязвимите групи. Голяма част от децата попадат в тази група именно поради липсата на качествена ранна превенция, грижа и подкрепа от обществото ни. Причините са различни: бедност, увреждания, здравословно състояние, принадлежност към малцинства, изолираност, неглижиране, изоставяне…

Липсата на осигурена навременна, адекватна и достъпна качествена грижа за децата от най-ранна възраст, в голям процент от случаите ги лишава от шанс за пълноценно развитие на способностите им, оттам определя и възможностите им за последваща реализация.

Повечето от проблемите и причините за попадане в риск са преодолими, и то напълно. Всяко едно дете притежава огромен потенциал. Няма неспособни деца, има неспособни и безотговорни към децата си общества.

„Национален алианс Усмихни се с мен“ вярваме, че въвеждането на задължителна две годишна подготовка за училище е правилна и необходима за обществото ни мярка. Повечето родители записваме децата си в детска градина и преди тази възраст, не само защото съвременната динамика и условия на живот го изискват, а най-вече защото от 3 годишна възраст децата сами започват да търсят и искат по-голям контакт с връстниците си, възможност за по-голяма самостоятелност и осъзнаване на себе си като индивидуалност. Семейството закриля, обича, напътства, възпитава и се грижи за децата си, но любовта към децата ни има за цел да им дадем крила, а не ограничения. Да ги подготвим за живота им в обществото утре, с връстниците им днес.

Вярваме, че задължителната подготовка от 4 години е необходима, защото като общество и родители носим отговорност не само за своите деца, но и за всяко друго българско дете. Не само поради хуманни и общочовешки принципи, но и защото противното би означавало безотговорност към нашите собствени деца. Обществото на нашите деца утре няма да сме ние, а всички деца днес. От нас зависи какво наследство ще им оставим и дали ще им дадем шанс да останат в родината си.

Вярваме, че задължителната подготовка от 4 години е необходима, заради отговорността ни към:

– децата от улицата и кръстовищата, които просят между колите;

– децата жертви на организиран престъпен бизнес, принуждавани да работят от най-крехка възраст, по улиците, в студа, зле облечени и занемарени…;

– децата с увреждания и наложителността да организираме средствата, ресурсите и подкрепата си за тях така че, децата ни да имат невероятния шанс да играят и учат заедно, от най-малки. И заедно да изградят своето по-добро общество;

– децата от бедни семейства. Те са бедни, не защото сме бедна и малка държава, а защото духът ни е беден. Обществото ни може и трябва да им гарантира сигурна и добра грижа.

Вярваме, че ако всички заедно, като едно общество подкрепим и развием потенциала на децата си, вложим усилия, ресурси и си поставим за приоритет подкрепата за семейството, децата и съхраняването на ценностите ни като народ, най-после ще намерим верния път.

Не вярваме в егоизма, не вярваме в спасяването ни поединично, не вярваме, че сами, затваряйки се в малката си семейна крепост, е възможно да осигурим най-доброто за децата си. Нито като възпитание, нито като образование. Не защото не притежаваме интелект, образование и качества за това, а просто защото прекалено много обичаме децата си, за да ги ограничим единствено до собствения си егоцентризъм.

Според нас законът трябва да предостави достатъчно свобода за различни и разнообрани форми на предучилищна подготовка, отварящи възможност за инициатива и свобода на избора от страна на родителите и семейството.

В същото време обаче сме и сериозно притеснени от записаната в последния момент, преди второ четене в Народното събрание възможност за самостоятелна организация по избор на родителя, тъй като това отваря възможности за сериозни злоупотреби.  От една страна е възможно родителите, водени изцяло от лични мотиви и в разрез с интересите на децата си, да изберат формално този статут като реално не осъществяват подготовка, съобразена с нуждите на децата. От друга страна образователните институции могат да упражняват натиск върху родителите на деца с различни трудности (увреждания, трудности в поведението) за преминаване към подобна форма, което да постави тези деца в изолация. Считаме притесненията си за повече от основателни, предвид съществуващите практики в момента да се използва и най-малката възможност за отхвърляне на децата с различни увреждания в сегрегиращи „образователни“ институции или форми на образование. Възможността за повече алтернативи на предучилищната подготовка със сигурност ще повиши качеството, но това не трябва да поставя в риск сигурността, здравето и правата на децата ни.

В заключение „Национален алианс Усмихни се с мен“ държим да заявим  подкрепата си за целия Проект за нов Закон за предучилищно и училищно образование, както и в частност за задължителната предучилищна подготовка на децата от четири годишна възраст.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s