Изоставените деца на България

Коалиция от НПО на среща с народните представители от Комисията по образование май 8, 2015

Filed under: Uncategorized — mogilino @ 5:25 pm

Коалиция от НПО бяхме на среща с народните представители от Комисията по образование с цел обсъждане на конкретни предложения към новия Закон за училищното образование, свързани с приобщаващото образование, ресурсните центрове и помощните училища.

На 7 май в зала „Изток“ на Народното събрание се проведе неформална работна среща между депутати от Комисията по образование и наука и представители на граждански организации, работещи и с отношение по темата за приобщаващото образование. Участие в срещата взеха Ива Бонева от Център за приобщаващо образование, Калоян Дамянов от НАРУ, Теодора Пиралкова от Национален алианс „Усмихни се с мен“, Анет Маринова от сдружение „Дете и пространство“, Илияна Малинова от БАЛИЗ, Дани Колева от Национална мрежа за децата и Грета Ганчева от Министерството на образованието и науката.

Целта на срещата бе да се обсъдят конкретни текстове от Проекто-закона за предучилищното и училищното образование, както и предложенията на представителите на гражданския сектор по тях.  Ключов елемент, залегнал във философията на Проекто-закона и споделян от участвалите в срещата неправителствени организации, е разбирането, че приобщаващото образование е за всички деца, а не само за децата със специални образователни потребности. Пълната позиция по темата, изпратена официално до Комисията по образование и наука, може да бъде свалена от тук.

По отношение наименованието на специализираното обслужващо звено, което ще замени сега съществуващите ресурсни центрове, се обсъдиха различни варианти като Регионален център за образователна и ресурсна подкрепа и  Регионален център за ресурсно подпомагане, които бяха отхвърлени предвид факта, че тези центрове няма да предоставят образователна услуга и че използваните термини не трябва да подменят вече съгласувани и наложени дефиниции в Проекто-закона като напр. обща и допълнителна подкрепа, ресурсно подпомагане и др. Участниците в срещата се обединиха около консенсусното предложение за „Регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование“.

Друг въпрос, който бе обсъден по време на срещата бе обучението на ученици в центровете за специална образователна подкрепа (сега действащите помощни училища) и предложението на гражданските организации това да става след оценка и насочване от Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Да се премахне насочването по медицинска експертиза, диагноза/и или СОП, интернатното или полуинтернатното обучение, което на практика си е институционализиране, както и държавните образователни изисквания да се уеднаквят за всички училища, в т.ч. и за помощните и специалните.  Пълната позиция по темата, изпратена официално до Комисията по образование и наука, може да бъде свалена от тук.

В края на срещата, представителите на гражданския сектор се ангажираха да изпратят конкретните си предложения за допълнения и промени към Проекто-закона свързани с Приобщаващо образование, функциите на Ресурсните центрове, помощните и специалните училища. Можете да ги видите тук: Конкретни текстови предложения.

Реклама
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s