Изоставените деца на България

Как да помогна? октомври 20, 2007

Почти всеки, попаднал тук, иска веднага да направи нещо в помощ на вече изоставените и все още не (но скоро) изоставени деца. Отдолу сме изброили от какво има нужда. Но най-важно е да останете информирани. Да не забравяте, че проблемът с децата в държавни институции все още не е решен.

Всеки ден семейство изоставя дете с увреждане.

  • Запознайте се позицията на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова за случая Могилино.
  • Запознайте се с медийния отзвук по случая Могилино, като отидете на страница „Медиите“

  • Осиновете дете от Могилино. Български и чужди граждани могат да осиновяват деца от Могилино. Чуждите граждани могат да се обърнат към агенция АМОР, която е акредитирана за посредничество с Великобритания, САЩ, Белгия, Канада, Испания и Андора. За да се информирате за законодателство по международно осиновяване, други акредитирани организации за посредничество, както и проблеми по осиновяване, анализирани от Министерство на правосъдието в България, моля посетете сайта на министерството, където съответните документи можете да намерите на български и английски.
  • Дарете средства за извеждане на децата от Могилино и други домове в защитени жилища и приемни семейства. Тръстът „Изоставените деца на България“, основан от авторката на филма Кейт Блюет, събира средства за младежите от Могилино. Фондация „За нашите деца“ в момента извършва оценка на нуждите на всяко дете, която е необходима за правилното им настаняване в други форми на грижа. Можете да дарите идеи, усилия или пари. УНИЦЕФ – България финансира плана за извеждане на децата от Могилино и строи Малки къщи, в които да настани бившите питомници на дома . Можете да дарите пари директно на УНИЦЕФ. Британската асоциация „Friends of Bulgaria“ също събира средства с цел подпомагане на децата от Могилино и от други домове.
 

15 Responses to “Как да помогна?”

  1. Надя Христова Says:

    Казвам се Надя Христова, телевизионен сценарист, 31 г., майка на 2 деца – моля, пишете ми с какво мога да помогна, освен с пари – с всичко друго:само се свържете с мен на 08855 411 28.

  2. Tanya Staneva Says:

    Защо не отворите банкова сметка за събиране на дарения за този бус. Ако се направи някаква кампания за това мисля, че всички биха участвали:)
    P.S. Бихте ли ми казали колко струва въпросното превозно средство?

    Таня

  3. Tanya Staneva Says:

    Ако се направи някаква кампания за това мисля, че всички биха участвали:)
    P.S. Бихте ли ми казали колко струва въпросното превозно средство?

    Таня

  4. mogilino Says:

    Бусът е около 35 000 лв.

  5. Момчил Димитров Says:

    Бих искал много да помогна, но за жалост http://www.bghelsinki.org не е сред най-прозрачните фондации от към интернет присъствие. Последният им репорт е от 2004-та година. Бих искал да видя организация като Wikipedia, която е напълно прозрачна и държи цялата си документация свободно достъпна в Интернет. Аз работя за компания в САЩ, която дарява по $1 за всеки дарен $1 от мен и съм сигурен, че много други хора като мен биха дарили значителна сума пари ако имаше подходяща фондация.

  6. mogilino Says:

    Г-н Димитров, страхувам се, че нивото на прозрачност на Уикипедия е ненадминато и няма да го откриете у българска организация. Средства събира и тръстът на авторката на филма, Кейт Блюет (скоро ще обявим сметката, шепа хора сме все пак), но и на неговата добра воля ще трябва да се доверите.

    Ако не желаете да дарите пари, моля пишете до европейския омбудсман. Това е голяма помощ.

  7. Slavka Says:

    Г-н Димитров, Български хелзинкски комитет не е фондация. Той е сдружение с нестопанска цел, което е правозащитно. То не разпределя средства за браготворителни каузи, а изследва проблемите на уязвимите групи в обществото, лобира за промени, предостаявя безплатна правна помощ на жертви от държавни посегателства. Не е вярно, че последният доклад на БХК е от 2004 г. Моля погледнете отново сайта ни. Аз работя в комитета от 7 години и бях причината за „проблема“ в Могилино. Моля запознайте се с другите възможности, които имате за дарения и помощ тук :http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=mogilinocampaign

  8. Evelina Vergilova Says:

    Как мога да помогна ако се нуждаят от дрешки или обувки или някаква сума пари? Каде мога да проверя тази информация? Бих искала да ги посетя за да не се чустват толкова самотни, не бива да седят залкючвани и изолирани, трябва да контактуват с хора!

  9. Lyudmil Says:

    Искам да Ви Благодаря, за всичките усилия, които полагате за да се спре този чудовишен ад.
    Но Според мен не само върху парите трябва да се фокусира кампанията, тъй като основния проблем е в циничните държавни институции, които за да направят нещо и да спрят с този геноцид и бездушие трябва да има има сериозен обществен натиск върху тях.Засега не се получава, но ако се определят дати за протест пред парламента, мисля, че доста хора биха се присъединили ако има достатъчна информираност в медиите (разбира се не тези които се контролират от правителството)

  10. Красимира Найденова Says:

    Майка съм на четери деца,това което видях във филма силно ме потресе,сълзи на горчива мъка се изливат всеки път щом си спомня за дечицата.Но от сълзи зная нужда няма.С какво мога да помогна?-въпрос,който често си задавам напоследък.Не съм коментирала това със съпругаси,но бих го направила,ако знам че нещата ще се уредят.Имам голямо сърце(за жалост не и такъв джоб),бих дала много любов,утеха и грижи на някое от тези дечица,но както казах привсетаки доброто ми желание и най-чистосърдечните ми мисли,едвали ще съм подходяща,погледнато чисто юридически.Моляви дайте ми съвет и малка консултация,ако обичате.С уважение Красимира.

  11. Интересувам се дали е възможно външни хора да посетят дома в Могилино, за да се окаже някаква, макар минимална, морална подкрепа на децата и как може да се осъществи това?

  12. mogilino Says:

    Можете да се обадите на УНИЦЕФ на телефон 02 96 96 208 или директно в дома 081463/233 и да попитате.

  13. Koe-kak Says:

    Ние се опитваме да помогнем също…В нашия онлайн аукцион имаме специална категория „Благотворителни аукциони“ където можете да продадете стоки или дрехи втора ръка и парите да бъдат приведени в съответните сметки за благотворителност…Организирането и публиковането им за Вас е абсолютно безплатно…
    Можете да се свържете с нас на телефон 068 603603 или имейл: office@koe-kak.com

  14. msria Says:

    Вие наистина ли вярвате, че някой ще осинови дете от Могилино!?това не може да се случи? Трябва да се помисли за специализирани домове с добри специалисти!

  15. Angelina Says:

    здравейте,
    и аз съм на мнение , че са нужни специалисти и специализирани домове. Моля , вижте линка по-долу. Щастлива съм, че нещо вече се прави! Хората там предлагат обучение за семействата на деца със специални нужди, както и за служители в домове за деца с увреждания.

    http://www.karindom.org/bg/other.html

    Aз ще помогна.


Коментарите са изключени.