Изоставените деца на България

Отмъщение, по детски декември 19, 2007

Попаднахме днес на Могилино не е България, мърляво написан материал в News.bg.

От него разбираме следното (цитираме заедно с всички правописни и стилистични грешки):

Хората от дома в Петрово обаче не гледат еднозначно на този филм („Изоставените деца на България“).
Тяхното категорично мнение е, че е много опасно и вредно да се внушава, че всички подобни домове в страната са в подобно положение, че обществото не може да се грижи за тях, че работещите там се отнасят с бездушие към децата…

За съжаление хубавите домове са изключения: Петрово, Горски Сеновец. Да се намеква, че Могилино е някакъв изолиран проблем, е нагло на фона на всички документи и снимки от ЕС, български и чужди НПО.

Председателят на фондация „Развитие 21″ Александър Александров обяви учредяването на фонд за набиране на средства – с вноска от фондацията на 20 хиляди лева – с който да се финансира създаването на документален филм за състоянието на българските домове за деца, като идеята е да се покажат и някои от подобните домове във Великобритания.

Трудно можем да си представим по-голямо прахосничество. Самата директорка на дома в Петрово казва, че не им стигат парите…

Хората, работещи в тези домове приемат своята дейност като самарянство, категоричен е Александров.

И умират от радост да преживяват на 180 лв.

По думите му не бива да се унищожава тази система, защото в нея са хвърлени много средства – държавни и дарителски, както и много обществена енергия и съпричастност.

А дали системата е добра за децата?! Кой ли пък го е грижа?

Между другото, филм, който показва, че хубави домове в България все пак има, вече е направен от Канал Франс 2, в Горски Сеновец.

Под „Отмъщение, по детски“ имаме предвид идеята да се прави филм за добрите домове в България и лошите в Англия, за която се съобщава в статията.

 

9 Responses to “Отмъщение, по детски”

 1. vanilla Says:

  Не знам как е с вас, хора, но аз не вярвам на твърде розови неща, подплатени с твърде лъчисти усмивки, в 1 единствено документирано посещние. Още по-малко вярвам на сайтове, в които всички публикации са с 1 и съща дата (днешната), без приложен фактологически материал като потвърждение, и т.н., и т.н. Дори да има домове, на които с чисто сърце да се зарадваш – те заличават ли онези, които те карат да настръхваш??
  А кога и къде ще се излъчва филмът на КФ 2 и кога е направен?

 2. marsian Says:

  „да се финансира създаването на документален филм за състоянието на българските домове за деца, като идеята е да се покажат и някои от подобните домове във Великобритания.“
  арггхххх
  ще похарчим пари, за да покажем на тъпите англичани, че и в техните домове е скапано или какво???
  комплекси? малоумие? или и двете.

 3. mayamarkov Says:

  Вижте последната публикация в българския ми блог – нови данни за вредата от домовете за развитието на децата:
  http://mayamarkov.wordpress.com/2007/12/21/foster_care_good_institutions_bad/

 4. Наблюдаващ Says:

  Не знам кой е писал коментара на „Отмъщение, по детски“, но той е възмутителен и компрометира и вас като интелигентни и хуманни личности, борещи се за блогородна коуза. Такъв аргогантен език, изпълнен с омраза и презрение към хора, които очевидно са дали много от своя живот за децата с увреждания – имам предвид директорката на дома в с. Петрово и шефът на фондацията. Вие реагирате така агресивно, по комунистически. Превърнали сте се с подобия на тези срещу които се борите – прочетете си пак постинга и си вижте стила и езика… Досущ като този на Маслорова. Безобразие е това, че всеки който се опита да сподели малко по различно мнение от вашето и му скачате отгоре с такава агресия и омраза, че човек почва да се пита дали нямате други съображения да се занимавате с темата Могилино. И всъщност правите ли нещо, освен да заклеймявате като вещерки и да виете на умряло. Не ви ли е срам да се подигравате на директората на дома в с. Петрово? Тя прави нещо, а вие пишето по блогове и кълнете хората! Срамота!

 5. mogilino Says:

  Къде се подиграваме на директорката на дома в с. Петрово и на шефа на фондацията, г-н Наблюдаващ? Реагираме срещу определени идеи, които смятаме вредни за децата с увреждания, настанени в домовете.

 6. mogilino Says:

  Мая, благодаря за линка! Още едно, от стотици потвърждения, че независимо колко хубаво е боядисан един дом или колко хубави играчки има, той е вреден за детското развитие.

 7. marsian Says:

  @наблюдаващ: да. никой интелигентен човек не обича грозните думи. затова ги използваме само когато не можем повече да сдържаме емоциите си. което възниква, когато четем цитираните в горния пост …“идеи“.
  вие също си отбележете да се въздържате от определения като „агресия“, „омраза“, „вещерки, виещи на умряло“. „комунистически“ също, но това е лична молба.
  не е лошо също да четете по-внимателно постовете, под които коментирате.
  @могилино: ако трябва изтрийте коментара ми. този „възпитаният“ е прав в частта за него. сори

 8. vanilla Says:

  @Наблюдаващ: На мен също ми се струва, че повече шумите и заглушавате, отколкото четете внимателно и вниквате. Точно такъв тип подход е характерен, когато наблюдението е небезпристрастно. Заради наблюдения като вашето всеки порив към нещо градивно в жалката ни действителност се стъпква още в корен.

 9. vanilla Says:

  @Mayamarkov: Да, вредата никак не е измислена и затова смятам, че правителството трябва да вземе глобални, а не частични и козметични мерки – и за децата с увреждания, и за тези, които нямат такива; и за домовете, и за семействата.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s